muziektuin jongerenconcert
muziektuin jongerenconcert Foto: Joost Duppen

"We willen iedereen die muziek maakt, een podium geven"

Tekst: Nina Sneijers (MLTeenz)
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk - De avondzon schijnt nog, het is lekker weer en er is een diversiteit aan muziek. Vorige week donderdag vond het jongerenconcert in de Muziektuin plaats. Verschillende tieners krijgen de mogelijkheid om aan een klein publiek te laten zien wat ze in huis hebben. Tussen de optredens zit veel afwisseling; het publiek geniet.

Dichtbij
De tieners treden niet op in de kiosk, maar gewoon dicht bij het publiek. Het zijn kleine groepjes die optreden, waardoor het publiek makkelijker wordt bereikt en er meer contact is tussen de artiest en het publiek. Zo ontstaat er een intieme sfeer. Stichting MuziektuinPodium wil meer met de Muziektuin doen. Zeven keer per jaar op zondag treden verschillenden groepen op in de kiosk. Bij de organisatie merkten ze dat er ook aanmeldingen van kleine groepjes kwamen. Voor hen zou de kiosk te ver van het publiek af zijn. Daarom is er nu een tweede 'MuziektuinPodium'.

Optredens
Ook wil de organisatie graag iets doen voor alle doelgroepen. Daarom organiseren ze de jongerenconcerten. Dit is op de derde donderdag van juni en van half acht tot kwart voor negen. Er zit veel diversiteit in de optredens. Zo is er een zangeres, die optreedt met alleen een gitaar. Een ander zingt een aantal bekende liedjes, zoals Thinking Out Loud van Ed Sheeran. Ook is er een vriendengroep die met verschillende blaasinstrumenten en een drumstel bekende liedjes speelt. Het zijn kleine groepjes, die graag laten zien wat ze in huis hebben. "Dit is om iedereen die muziek maakt en nergens podium heeft, podium te geven", zegt organisator Geert Heesakkers.

Verschil
Het MuziektuinPodium is heel divers. "Er was ooit een groepje die met accordeons een uitvoering deden. Ook zijn er mensen die met twee gitaren en een zanger optreden. De leeftijdsgroepen lopen ook uiteen." Naast het jongerenconcert dat nu georganiseerd wordt, zijn er op zondagen zelfs soms seniorenorkesten, de leeftijden van mensen die optreden, lopen uiteen. Zelfs de manier van presenteren verschilt nog wel eens. "Ik heb ook ooit in een boot gepresenteerd, die lieten we hier in de vijver rond varen," vertelt Geert. Al met al zit er dus veel verschil in ieder concert, of het nou het jongerenconcert op donderdagavond is of de gewone concerten op zondag. "Ik vind dat de jeugd veel leukere muziek maakt", aldus een toeschouwer. Ook Geert kan zich hierin vinden: "Jeugd die muziek maakt, dat is het mooiste wat er is."

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

muziektuin jongerenconcert