Het bijna voltallige bestuur van de nieuwe buurtvereniging 'Op den Hoek' in wijk De Hoge Regt
Het bijna voltallige bestuur van de nieuwe buurtvereniging 'Op den Hoek' in wijk De Hoge Regt Foto: Martin Prick

De Hoge Regt, een buurt(vereniging) die leeft

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto: Martin Prick

Beek en Donk - Nieuwbouwwijk De Hoge Regt heeft sinds kort een eigen buurtvereniging. Begin april is buurtvereniging 'De Hoge Regt' officieel opgericht. DeMooiLaarbeekKrant ging met het bestuur in gesprek over het ontstaan, de missie en de toekomst van de buurtvereniging.

Het bestuur

Kim de Koning-Verhees (secretaris) was met haar gezin een van de eerste inwoners van de wijk, zo'n zes jaar geleden. Zij vertelt: "Sindsdien is de wijk gegroeid. Op een gegeven moment kwam ik met Debbie Verheijen in gesprek over het opzetten van een buurtvereniging. Toen kwam ook Joëlle Fleskens erbij en ging het balletje rollen." Het bestuur bestaat verder uit Roel Beekmans (voorzitter), Remy Gramser (penningmeester) en Angelique van der Heijden (algemeen bestuurslid). "Eigenlijk zijn we allemaal met dezelfde reden bij het bestuur gekomen: Om activiteiten te organiseren en de buurt wat meer bij elkaar te brengen", leggen Angelique, Joëlle en Roel uit. De missie van de buurtvereniging is om meer saamhorigheid te creëren in de wijk en daarnaast in de toekomst een soort platform te zijn voor problemen en verbeteringen binnen de wijk. "Maar het organiseren van activiteiten staat het meest centraal", vertelt Roel.

Activiteiten
"Elk jaar gaan wij op Nationale Burendag een buurtbarbecue organiseren. Dit jaar zal dat op zaterdag 28 september zijn. Dan gaan we ook meteen de officiële opening van de buurtvereniging vieren." Vorig jaar heeft De Hoge Recht de eerste buurtbarbecue georganiseerd en die werd door zo'n 150 mensen in de buurt bezocht. "Hopelijk zijn er dit jaar nog meer mensen aanwezig." Naast de buurtbarbecue worden er ook andere activiteiten georganiseerd. "Voor een aantal vaste momenten per jaar worden er activiteiten georganiseerd zoals met Pasen, Sinterklaas en Halloween. Vorig jaar hadden we met Halloween een tocht door de wijk. Een van onze buurtbewoners had een verhaal bedacht over een heks en de kinderen moesten zingend langs de deuren om de ingrediënten op te halen", vertelt Joëlle. Daarnaast had De Hoge Recht op woensdag 12 juni met haar buurtvereniging een activiteit voor de kinderen uit de wijk, georganiseerd i.v.m. Nationale Buitenspeeldag. "Helaas is deze vanwege het slechte weer niet doorgegaan. Maar we zijn al aan het kijken naar een nieuwe datum om de buitenspeeldag toch door te kunnen laten gaan. Hopelijk dan met goed weer."

Lid worden
Roel heeft voor de buurtvereniging een eigen website en logo ontworpen. "Het logo is eigenlijk het uitzicht wat je hebt in de wijk. De hoge bomen, het groene gras, het water en de houten bruggetjes." Via de website kunnen de bewoners van De Hoge Regt lid worden van de buurtvereniging. Alleen leden van de buurtvereniging mogen meedoen aan de activiteiten. "Alleen de buurtbarbecue is ook voor niet-leden, omdat het tijdens Nationale Burendag is. En dan kunnen we ook een beetje reclame maken voor de buurtvereniging", vertelt Roel. Inmiddels hebben zich al 31 gezinnen aangemeld. Dat zijn 57 volwassenen en 47 kinderen. "Aangezien het nog een jonge, nieuwe wijk is, wordt er nog gebouwd in de wijk en dat betekent dat de wijk blijft groeien. Dus ook het aantal leden kan blijven groeien."