Afbeelding
Foto: Eline van Deursen

Prachtige wandeltocht van RCL door omgeving van Laarbeek

Tekst: Martin Prick

Lieshout - Runnersclub Lieshout (RCL) hield afgelopen weekend de elfde editie van hun wandeltocht. De routes zijn 10 tot 40 kilometer lang. Dit jaar voert de route onder andere door de Ruweeuwsels en het Dommeldal.

Trainen
Jan van Asseldonk is één van de kartrekkers van deze wandeltocht die wordt georganiseerd door een club, die is gespecialiseerd in hardlopen. "Een noodgedwongen stap, want de iets ouderen konden niet meer hardlopen", noemt Jan van Asseldonk als reden voor de runnersclub om wandeltochten te gaan organiseren. Een jaar of 12 geleden ontstond dit probleem en toen is de eerste tocht op papier gezet. Inmiddels is de wandeltocht uitgegroeid tot een begrip in (verre) omgeving en wordt deze gebruikt als training voor de Vierdaagse van Nijmegen. Zo ook voor de in Eindhoven wonende Tonneke Westgeest. Zij loopt de tocht van 40 kilometer vandaag met vriendin Kim van der Knijff uit Arnhem: "De ene keer kies ik een tocht uit in de buurt van Arnhem, en vandaag was Tonneke aan de beurt en komen we lopen we hier in Lieshout". Egbert en Hannie Kluijtmans uit Berghem trainen ook voor de Vierdaagse, maar voor Hannie is het dit jaar waarschijnlijk voor het laatst. "Het werk in de zorg en het vele trainen dat nodig is begint toch lastig te worden", legt Hannie uit.

Goed voor iedereen
Het uitzetten van een nieuwe tocht is een hele opgave. Jan gebruikt het internet om een eerste indruk te krijgen van het landschap. Dan plant hij een tocht per fiets om te kijken of het traject, dat hij in het hoofd heeft, geschikt is om te bewandelen. Dan volgt er een periode van wandelen of fietsen, aanpassing, controleren weer aanpassen en dan rolt daar op den duur een goed traject uit. Jan heeft er een zestal gemaakt en deze worden na enkele jaren opnieuw gebruikt. Zo is de tocht van deze laatste zondag van juni vier jaar geleden al eens gebruikt. Hij is aangepast aan de eisen van vandaag, ook omdat er altijd kleine veranderingen in de route noodzakelijk zijn. Dan is het wachten op goed weer, maar dat is vandaag geen probleem. "Alhoewel", zeggen velen, "eigenlijk is het te warm!". Ach ja, het is voor de weergoden toch nooit tegelijk goed te maken voor een wandelaar, een badgast, en een boer, om maar eens wat uiteenlopende voorbeelden te noemen.

Pauze
Alle lopers, behalve de 10 kilometerlopers komen op dezelfde rustplaats. De lopers van de 30 en 40 kilometer lange route zelfs vaker. Die rustplaats is al enkele jaren een kwekerij aan (het) Boord in Nuenen. Kwekerij Jansen verkoopt in juni veel asperges en aardbeien, maar kweekt ook perkgoed op tot verkoopbare planten. Eigenaar Mia Jansen vertelt, dat ze de plantjes aangeleverd krijgen als een jong scheutje met 2 blaadjes eraan. Ze gaan dan als volwaardige viooltjes de deur uit. Tuincentra kopen deze plantjes in grote hoeveelheden bij ons op en verkopen ze weer in de zomer en herfst. "Maar, je kunt natuurlijk ook direct bij ons kopen", legt Mia uit, "want bij ons is iedereen welkom". Dat is te zien, want in een keurig opgeruimde loods staan een paar tuinsets, de wandelaars kunnen gebruik maken van een toilet en er is koffie met een koekje tegen kostprijs. De Runnersclub is maar wat blij dat er mensen zijn die hun ruimte hiervoor beschikbaar stellen. Henk Vogels ook van de Lieshoutse club behalve wandelaar ook zanger in Lieshout, geniet zichtbaar van de koffie met het bijbehorende koekje na de eerste tien kilometer. Maar de eerste wandelaars staan alweer op, klaar voor de volgende 'lus'.

Afbeelding