Afbeelding
Foto:

Waarom?

De behandeling van de financiële uitgangspunten voor de begroting heeft afgelopen donderdag veel spanningen met zich meegebracht. Graag willen wij uitleggen waarom wij ingestemd hebben met deze uitgangspunten in de Kadernota, ondanks dat dit een sterke verhoging van de OZB tot gevolg heeft.

Als CDA Laarbeek streven wij ook naar een zo laag mogelijke OZB, maar soms kan het niet anders. In Laarbeek zijn we gewend aan goede voorzieningen. Vorig jaar tijdens de coalitievorming hebben alle partijen afspraken gemaakt om de voorzieningen op peil te kunnen houden, letterlijk zijnde: Wij nemen graag een proactieve rol in regionale netwerken; Wij accepteren geen ondermijning;Wij maken afspraken over het beheer- en onderhoudsniveau van de openbare ruimte;Wij blijven inzetten op kleinschalige recreatieve functies;Wij zetten ons in voor een eenzaamheidsaanpak voor jong en oud;Wij zijn terughoudend met het verhogen van lasten voor onze inwoners, met als uitgangspunt de vastgesteld begroting 2018;Wij investeren in ons personeelsbestand en bedrijfsvoering zodat die in evenwicht zijn met de maatschappelijke opgaven en taken van deze tijd.

Om de OZB beperkt te laten stijgen is het nodig om op alle genoemde onderdelen flink te bezuinigen. Nu al is op bovenstaande onderdelen flink bezuinigd. Denk hierbij aan de bezuiniging op de VVV, de verkeerseducatie, de bibliotheek, het innovatiehuis en noodzakelijke personeelsfuncties. Onderdelen waar wij graag extra middelen gehandhaafd hadden.

Het is echter aan u om te beoordelen welke partij zich het beste aan de afspraken heeft gehouden bij het vaststellen van de Kadernota. Om een juist beeld te krijgen van het standpunt van de inwoners van Laarbeek, hebben wij afgelopen donderdag voorgesteld om de inwoners hierover te bevragen. Kiest u voor een lagere OZB met uitholling van voorzieningen en bezuiniging op beheer en onderhoud of kiest u voor een hogere OZB met het handhaven van het huidige voorzieningenniveau?

Wij zijn blij dat het college dit voorstel heeft overgenomen. Zij zal u uitnodigen om uw standpunt hierover kenbaar te maken. Vooruitlopend hierop nodigen wij iedereen uit die een voorstel heeft tot kostenbesparingen bij een gelijkblijvend voorzieningenniveau om dit aan ons te melden. Mogelijk kunnen we dit dan voor de begroting nog meenemen.

Overigens hebben wij afgelopen donderdag al een voorstel hiervoor gedaan: verruiming van de mogelijkheden in het buitengebied, waarmee kosten voor procedures worden bespaard, maar ook de flexibiliteit toeneemt. Hopelijk volgen meer van dergelijke voorstellen.

CDA Laarbeek
Marcel van der Heijden
Albèr van der Aa