Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Samen besturen, samen oplossingen zoeken

Namens politieke partij de Werkgroep zetten wij ons als raadsleden in voor Laarbeek. Laarbeek; waar we met elkaar fijn willen wonen maar wat onder druk staat door de financiële situatie. Laarbeek; waar we vorig jaar kozen voor het raadsbrede akkoord "Handen ineen". Laarbeek; waar we kozen voor samenwerking en samen besturen.

Samen besturen en samenwerken betekent ook samen naar oplossingen zoeken. Daarom hebben wij samen met de fracties van ABL, CDA en PvdA een brief gestuurd naar PNL. Want hoe gaan we verder samenwerken en besturen in de ontstane situatie? Een situatie waar door alle partijen al lang voor de bespreking van de kadernota gezocht werd naar oplossingen waardoor er minder OZB-verhoging gevraagd hoeft te worden aan onze inwoners, want dat wil niemand. Alle mogelijkheden en onmogelijkheden tot bezuiniging zijn met elkaar en de ambtelijke ondersteuning besproken. Ieder raadslid kon daarbij ideeën naar voren brengen. Want we hebben eerst gekeken naar bezuinigingen, voordat verhoging van de OZB aan de orde kwam. Diverse bezuinigingsideeën bleken niet uitvoerbaar, omdat ze in strijd waren met wettelijke of regionale verplichtingen. Andere ideeën zijn raadsbreed overgenomen en met een gezamenlijke motie in de raadsvergadering vastgesteld.

Tijdens het bespreken van de kadernota werd echter duidelijk dat PNL wel in ging stemmen met de gezamenlijke motie maar niet in ging stemmen met de kadernota. Wetende dat dit tot consequentie had dat hun eigen wethouder mevrouw van de Zanden ontslag ging nemen. Het feit dat PNL aangeeft dat dat voor hen niet gehoeven had en ze dit niet wisten verbaast ons. Ze hadden kunnen en moeten weten dat vertrekken van hun wethouder het gevolg was. Tegen de kadernota stemmen was niet nodig. Tot aan de begroting kunnen er nog ideeën voor bezuinigingen voorgedragen worden. Graag zelfs. Tegen de kadernota stemmen betekent dat het college geen kaders meekrijgt richting die begroting. Dat is niet samen zoeken naar oplossingen. Dat is geen verantwoordelijkheid nemen.

Het vertrouwen richting PNL is hiermee dusdanig beschadigd, dat op dezelfde voet doorgaan voor ons geen optie is. Dit maakt dat wij als raadsleden achter de keuze staan om het huidige college vanaf nu voort te zetten met vier wethouders.

Duidelijk is dat alle partijen, ook PNL, nog steeds achter de inhoud van het vijfpartijen akkoord staan. Wat onze fractie betreft blijven we dan ook samen naar oplossingen zoeken en samen besturen. Een raadsbrede coalitie, in het belang van Laarbeek. Handen ineen voor fijn wonen in Laarbeek.

Fractie DWG; Rick van Bree, Jos Gruijters, Veerle van Schaijk, Nicole Verhoeven