Gemeentelijke politiek

Als politiek buitenstaander heb ik de afgelopen weken de verwikkelingen in de gemeenteraad van Laarbeek met verwondering gadegeslagen. Een stevige en onverwachte (?) overschrijding van de begroting was aanleiding voor nogal wat tumult. Het vertrek van de wethouder financiën zorgde vervolgens voor de nodige beroering in de politieke vijver. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Niemand, ook het gemeentelijk bestuur, is onfeilbaar. Het blijft per slot van rekening mensenwerk. Jammer dat de inwoners van Laarbeek de klos zijn. Maar dat is nou eenmaal de consequentie als de gemeentekas leeg is.

Wat me wel bevreemd, is dat – als ik me niet vergis- er nog geen goede analyse is gemaakt van wat nu de oorzaak is van het onvoorziene tekort op de begroting. Hoe is het zo ver kunnen komen? En waarom in Laarbeek en niet in de buurtgemeenten met soortgelijke problematiek? Zijn de ambtenaren op financiën wel competent? Of heeft het gemeentebestuur waarschuwingen in de wind geslagen? Wie garandeert de burger dat hij het jaar daarop niet weer met zo'n tegenvaller wordt geconfronteerd.

Voor zo ver ik weet heeft tot dusverre ook niemand het boetekleed aangetrokken. In een open en gezonde democratie hoort uiteraard rekenschap te worden afgelegd over hetgeen is voorgevallen. Maar nu komt het probleem om de hoek kijken. De gehele raad vormt samen met de Burgemeester het dagelijks bestuur van Laarbeek. Geen oppositie?! Nee, deze ontbreekt volledig. Is het dan oorlog? Nee, gelukkig niet. Wat hier speelt is de vermaledijdde erfenis van de vorige bestuursperiode, waarin een minimale meerderheid regeerde en eerder uit schuldgevoel dan op basis van politieke verwantschap deze bestuurlijke constellatie niet wilde of durfde voort te zetten.

Zie nu de gevolgen van deze onzalige strategie. Met zijn allen samen in het bestuur was al van meet af aan een heilloze onderneming. Oppositie houdt de gelederen scherp en vindingrijk. Ontbreken van oppositie is – zo betoogden de Grieken en Romeinen al 20 eeuwen geleden- de bijl aan de wortel van de democratie. Hopelijk hebben onze vertegenwoordigers in het gemeentebestuur nu hun lesje geleerd: goed bestuur kan niet gedijen zonder constructieve tegenspraak en reinigend vermogen. Terugkeer naar de oude situatie van 'gezellig samen besturen' is uitgesloten. De democratische geest is uit de fles. De politiek en ook de portemonnee van de burger zullen er uiteindelijk mee gebaat zijn. De voorgestelde verhoging van de OZB-belasting is voor de inwoners van Laarbeek een zure en dure aangelegenheid maar herstel van het vertrouwen in de gemeentelijke politiek is in mijn ogen zo waar nog kostbaarder.

Pieter Coenen