Voorstellen tot kostenbesparingen

Beste heren van de coalitie, u nodigt eenieder uit die voorstellen heeft tot kostenbesparingen. Wij, de burgers/ondernemers van Laarbeek, zijn de dupe van jullie geklungel. Regeren is vooruit zien. Jullie houden er geen rekening mee dat als de lasten te hoog worden voor de lokale ondernemers deze wel eens konden gaan vertrekken uit onze gemeente, wat weer als gevolg heeft dat er nog meer leegstand komt. Kent u de kaasschaafmethode? Dit houd in: op alle fronten een gelijk percentage korten (dit had enkele jaren geleden al moeten gebeuren).

Enkele voorbeelden die u zelf ook had kunnen bedenken: Het ambtelijk apparaat: Als men tijd heeft om alle bruggen te gaan tellen en dan gaat bedenken 'Waterpoort van de peel', heeft men teveel tijd, dus kan men besparen op het personeelsbestand. Onderhoud: Kunstwerken, wegen, pleinen (een fortuin kosten de veranderingen van pleinen), verkeersinstallaties die het einde van hun levensduur hebben bereikt, stoppen met het onderhoud het is dan weggegooid geld, bewaar het voor in de toekomst (led lantaarnpalen, enz.) Kerntaken: Terug naar de basis, wat niet bij de gemeente hoort afstoten naar degene waar het van is (provincie, waterschap, woningcorporaties). Inhuren externen: deze zijn veel duurder dan eigen mensen, kijk eens kritisch wat echt nodig is en een maximum budget stellen (dit is bij de gemeente Laarbeek een grote kostenpost). Onderzoeken: Een kwartje uitgeven om een dubbeltje te besparen, de gemeente laat teveel onderzoeken wat nergens toe leid. Cultuur mentaliteit: Het gemeentelijk apparaat heeft geen natuurlijke prikkel om te bezuinigen 'te weinig uitgegeven op het einde van het jaar' dan krijg je het volgende jaar minder budget, want de pot moet leeg, dit zou andersom moeten. Sociaal domein: beter toezien op de rechtmatigheid van zorg (zeker bij de PGB). Wat is er gebeurt met het samenwerkingsverband tussen de peelgemeenten, dit zou kosten moeten besparen (helaas een extra verrassing door een budgetoverschrijding door gebrek aan transparantie zag men de hoge kosten niet aankomen). Een samenwerking die niet vlekkeloos verloopt. Accommodatiebeleid: De efficiƫntie verbeteren, dat moet anders, geen subsidie op basis van jaarlijks een vast bedrag maar op activiteiten aanbod, dat moet worden beloond, niet op leegstand! Reserve: Waar is de reserve voor tegenvallers gebleven. Dat moet een vast percentage zijn en per jaar een analyse of het nog klopt. We geven een fortuin uit aan openbaar groen (Laarbeek de groenste gemeente van Europa. We waren al heel groen). De Dragons Den ook verspilling van gemeenschapsgeld. Communicatie: Communiceer op tijd naar de gemeenschap en niet als het te laat is. Op andere gebieden kan het ook best wat minder, mensen zijn best bereid om wat meer voor de huishoudelijke hulp te betalen of wat minder taxivergoeding te krijgen als men maar op tijd communiceert naar de gemeenschap.

Er is zeker nog een hoop te besparen zonder dat men de OZB met 38 procent moet verhogen. Dat is de makkelijkste weg, het zou ook met minder verhoging kunnen. Mijn heren/dames, kies niet voor de weg van de minste weerstand maar laat de mensen zien dat u uw salaris waard bent.

Caroline Versteegden
Een bezorgde Burger van Laarbeek