Afscheid

Na drie jaar heb ik besloten om te stoppen met het schrijven van mijn columns. Ik heb het met heel veel plezier gedaan en heb ook regelmatig leuke reacties gekregen op de onderwerpen die ik behandelde. De ouder wordende mens is voor mij een bron van inspiratie en ik heb dat onderwerp dan ook van diverse zijden belicht in de hoop dat men zich er meer van bewust wordt hoe om te gaan met het ouder worden. Ouder worden gaat vanzelf, maar oud zijn is niet altijd even leuk. Je krijgt te maken met een lichaam wat af en toe gaat haperen en ik weet ondertussen uit eigen ervaring dat dat niet altijd even leuk is. Bij normale veroudering hoort slechter zien (leesbril nodig), slechter horen, afnemende spiermassa waardoor je gewoon minder goed en stabiel beweegt en toenemende kans op allerlei ouderdomsziekten met de bijbehorende medicatie. Kortom, je wordt met je neus op de feiten en op je eigen sterfelijkheid gedrukt.

Maar ook je geheugen gaat haperen… vergeetachtigheid hoort bij het ouder worden, maar vaak ontstaat een vorm van dementie en vooral in de beginfase, als je beseft dat je dementie hebt, is dat heel erg confronterend. Vooral in het begin ga je dan ontzettend je best doen om maar niet te laten blijken dat je dingen niet meer weet….daar wordt je dan heel creatief in. Helaas val je op den duur toch door de mand en dat is pijnlijk. Acceptatie van dementie is lastig, maar meestal helpt het jezelf en je omgeving wel… samen kun je dan kijken hoe je je zelfstandigheid zo lang mogelijk kunt behouden en mee kunt blijven doen in de samenleving. En dat laatste… dat is erg belangrijk…dat je er nog steeds toe doet en een zinvolle dagbesteding hebt. Gelukkig is Laarbeek al enkele jaren goed bezig als Dementievriendelijke Gemeente.

Er verandert veel als je ouder wordt maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk actief blijft, zowel lichamelijk als geestelijk. Blijf bewegen en dingetjes doen, hoe klein dan ook. Blijf nadenken, train je geheugen, het helpt echt. Ik heb het al vaker gezegd op deze plek… Rust Roest of in het Engels Use it or loose it.

Ik ga me weer helemaal storten op de inzet van (zorg)technologie. Een onderwerp wat ik ontzettend interessant vind en waarvan ik het belangrijk vind dat dit goed wordt weggezet richting de gebruikers…zorgmedewerkers en ouderen. Ik ben niet definitief weg, de redactie weet me te vinden als het nodig is. Maar tot die tijd... Houdoe!!