Pieta Slaats (l) en Suze Raaijmakers zetten de schop in de grond
Pieta Slaats (l) en Suze Raaijmakers zetten de schop in de grond Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

'Beweegtuin Beek en Donk: Hart voor elkaar'

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - Na jaren van voorbereiding is er een start gemaakt aan Beweegtuin Beek en Donk. Donderdag 11 juli werd de eerste schop in de grond gezet op het grasveld bij de Waterpoort en Rembrandtplein. Bewoners van de Waterpoort, Rembrandtplein en leden van verschillende vereniging waren aanwezig bij dit heugelijke moment.

Een idee ontstond
Rond 2016 ontstond bij Henk Berkers het idee voor de Beweegtuin, maar helaas was er op dat moment niemand die hem daarbij wilde helpen. "Rond juni 2018 kwam ik in contact met de Buurtvereniging Heesweg die met hetzelfde idee rondliepen. Vanaf dat moment ging het balletje rollen en konden we aan de slag", vertelt Henk.

Samen met Henrie Bouwmans van stichting ViERBINDEN is er een projectplan opgezet. "Daar hebben we de medewerking en goedkeuring van de Bewonerscommissie van de Waterpoort en Rembrandtplein gevraagd. Ze vonden het allemaal een goed idee, dus ik dacht; 'kat in het bakkie'."

In december 2018 is het projectplan ingediend bij de gemeente Laarbeek. Uiteindelijk hebben ze tot april moeten wachten voordat er toestemming kwam vanuit de gemeente. In diezelfde periode moesten ze ook op zoek naar sponsoren. "De gemeente heeft geld vrijgemaakt voor de ondergrond, maar de rest van het geld moesten we ergens anders vandaan halen. Vandaar onze zoektocht. Uiteindelijk zijn we erg blij met de sponsoring van: Stichting Steun en Welzijnszorg, Stichting Kruiswerk Laarbeek, Rabobank Peel Noord, Berkers Bouw en de Dorpsraad Beek en Donk."

Hart voor elkaar
"We wilden graag dat de mensen die betrekking hebben met de Beweegtuin de eerste spade in de grond zouden zetten. Zo hebben we gekozen voor één iemand uit de complexen en één iemand uit de omgeving." Een van de oudste bewoners van de complexen Pieta Slaats en een van de jongste bewoonster uit de omgeving Suze Raaijmakers, zetten samen de eerste spade in de grond.

"Er wordt twee keer per week onder begeleiding getraind. Misschien gaan we nog naar een derde keer, aangezien ORO op woensdagochtend ook lessen geeft. Die wil ik er ook bij betrekken", vertelt Henk. Toch is het de bedoeling dat er ook gebruik gemaakt wordt van de Beweegtuin zonder begeleiding. Alle tien toestellen die gekozen zijn, zijn toestellen die makkelijk te gebruiken zijn en waarbij geen uitleg nodig is.

De Beweegtuin gaat de vorm van een hart krijgen. 'De toestellen moeten goed vastgezet worden. Als we voor tegels zouden gaan, zouden we fundering moeten storten. Dat werd een te duur kostenplaatje. In overleg met de gemeente mochten we beton storten, maar dan moest het een rondere vorm hebben. "Wat kan er mooier zijn dan een hart? Hart voor elkaar!"

Afbeelding