ABL, PvdA, CDA en Werkgroep breken coalitieakkoord en zetten PNL buiten spel

De wens van PNL, om als veruit grootste politieke partij van Laarbeek (9 van 19 zetels) het vorig jaar gesloten coalitieakkoord 'Handen ineen' gezamenlijk uit te blijven voeren, is door de 4 overige partijen naast zich neergelegd. Daarmee trekken zij de stekker uit het akkoord en zetten ze PNL wederom buiten spel.

Volgens fractie en bestuur van PNL is dat uiterst teleurstellend en zelfs niet democratisch. De stem van een groot deel van Laarbeek wordt daarmee, niet voor het eerst, in de wind geslagen. Opnieuw blijkt dat 'de wil om het samen te doen' bij de Werkgroep, ABL, CDA en PvdA niet aanwezig is. De Laarbeekse burgers worden daar volgens ons de dupe van. Zeker ook in hun portemonnee.

PNL had graag deel uit willen blijven maken van de raadsbrede coalitie en ondersteunt het gesloten 'Handen ineen' akkoord nog steeds. Nu echter 2 van de belangrijkste afspraken daarin door de andere partijen in gezamenlijkheid overboord worden gegooid, zijn wij door de 4 andere partijen gedwongen de rol van oppositiepartij op te pakken. We zullen dat met evenveel inzet en motivatie doen, als altijd. Per onderwerp maken wij keuzes waarvan we denken dat die voor Laarbeek en haar inwoners het beste zijn.

De 'handreiking' van de andere partijen dat wij nog steeds met bezuinigingsmaatregelen mogen komen is uiteraard helemaal geen handreiking, maar een recht wat we hebben. Van dat recht blijven we natuurlijk ook zeker gebruik maken. Een extra bezuiniging zien wij al aankomen nu de overgebleven wethouders samen verder gaan regeren. Dit betekent dat Laarbeek weer terug kan naar 3 fte wethouders. Een besparing van 0,5 fte (is iets meer dan 1% ozb verlaging).

De vraag of PNL vorig jaar alleen 'mee mocht doen' zodat de overige partijen en wethouders uit de financiƫle wind zouden blijven is nu beantwoord. Het is de 4 partijen uiteindelijk alleen maar te doen geweest om de baantjes (wethouders) voor enkele mensen veilig te stellen. Wij zien met de huidige voorstellen dat in 6 jaar tijd (2015 t/m 2020) de ozb met liefst 63% stijgt. Gezien de huidige situatie vrezen wij dan ook dat Laarbeek langzaam manoeuvreert naar financiƫle rampspoed, waarbij herindeling met een andere gemeente voor de toekomst niet ondenkbaar is.

Zoals aangegeven blijven wij ons onverminderd inzetten voor een (financieel) beter en gezond Laarbeek.

Fractie en bestuur PNL