Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Ruwe bolster blanke pit Björn van der Doelen dichterlijk in openluchttheater

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Mariahout – Brabantse singer-songwriter én ex-voetballer legde afgelopen vrijdag zijn ziel bloot voor een aandachtig publiek. In zijn theatertournee 'Eerwaarde vader zegen mij, want ik heb gezondigd' bezingt en bespreekt hij zonden, begeleid door virtuoze muzikale collega's.

Maak kennis met Björn
Na afloop van het concert ben je heel wat over Björn van der Doelen te weten gekomen. Dat hij niet van kaas houdt, een moederskiendje is, fan van Eddy Wally is, in Oostenrijk op vakantie gaat en dat hij een echt familiemens is. Zijn vrouw, zangeres in de band, noemt hij steevast 'm'n meske' en zijn zoontje Kootje is voor de gelegenheid als 'roadie' meegekomen en moet halverwege het concert wel even met mama naar de wc. "Mijn voetbaltijd heb ik goed besteed", grapt de Brabantse zanger. "In die periode heb ik drie zonen gekregen." Brabantse gemoedelijkheid ten top en dat bij de man die tijdens zijn televisiereclames toch vooral neergezet wordt als een Brabantse 'Che Guevara' met zijn strijd voor een goei biertje en vrij met carnaval. Het concert toont een heel andere Björn; achter tatoeages en een woeste rosse baard schuilt een gevoelige muzikant die met folkachtige muziek zingend/vertellend zijn diepe teksten met het publiek deelt. De muzikale omlijsting met gitaren en strijkers -viool en cello hebben een hoofdrol- maken het plaatje compleet.

Veel liefde van het publiek
Het honderdtal mensen dat op het concert is afgekomen, zit vol aandacht te luisteren. Op het kleine podium bij het horecapaviljoen wordt een intieme sfeer gecreëerd. Er is veel interactie met het gemêleerde publiek. Jong en oud geniet van de verhalen en krijgt een kijkje in het leven van de muzikant die zich 'de parel van Brabant' noemt. Huiselijke beslommeringen en akkefietjes met buren passeren de revue. In de muziek worden zonden besproken, maar ook de heimwee naar zijn moeder toen hij als jochie op het PSV-internaat zat. Samen met gitarist Ruud van den Boogaard brengt hij een ode aan alle Brabantse vrouwen met het onlangs via de sociale media verspreide nummer 'Vrouwen uit Brabant'. Mooi ook is het duet dat hij samen met z'n 'meske' zingt. Met celliste Mirthe de Jonge coverde hij het nummer 'It's just a ride' van Bill Hicks, waarin het leven wordt vergeleken met een ritje in de achtbaan, voor Björn natuurlijk de Python in de Efteling. De "twee keer drie kwartier" vliegen om. De Brabantse troubadour heeft harten gestolen. Omgekeerd is dit ook het geval. "Jullie zijn met een kleine groep, maar ik voel jullie liefde."

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding