Jouk Lukassen
Jouk Lukassen Foto: Jan Jansen

Jouk Lukassen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Jan Jansen

Geboren en getogen Mariahoutenaar, Jouk Lukassen (42) woont inmiddels op zijn vierde plek in Mariahout. Geboren op de Rooijseweg, als vierde van vijf kinderen, bouwde hij op de Koperwiek, woonde tijdelijk aan de Mariastraat en heeft sinds een jaar zijn stekje aan de Bernadettestraat. Terwijl aardappels de grond van de voortuin verbeteren, bewondert DeMooiLaarbeekKrant in de achtertuin het grasveld.

Mariahout was altijd je woonplaats. Wat is je eerste herinnering?
"Over de Rooijseweg reden altijd veel auto's. Ik keek graag en lang uit het raam. Alle automerken en tractoren kon ik opnoemen. Misschien dat ik daarom in de autoschadebranche terecht ben gekomen. Als autospuiter wil ik dingen graag weer mooi maken. Het is nauwkeurig, ambachtelijke werk. Met Mariahout voel ik me verbonden. Van de 21 leerlingen die in mijn basisschoolklas zaten woont de helft nog in Mariahout. De meeste hebben kinderen in de bovenbouw. Mijn zoons, Fedde en Mels, zitten in de onderbouw, maar oud-klasgenoten kom je overal tegen."

Teamgeest?
"Als jongen voetbalde ik bij VV Mariahout, getraind door diverse Mariahoutse trainers. Het levendigst herinner ik me coach Dries Maas. Tijdens de wedstrijden hield hij met levendige peptalks het moreel hoog. Drukke zondagen en een blessure deden me stoppen. Mijn vriendengroep was rond de vijftien jaar toen we bedachten mee te doen aan de optocht. We liepen met kruiwagen en noemden we ons de 'Kreugers'. Het tweede jaar bouwden we overmoedig een wagen. Zondag in Mariahout meedoen maar eerst zaterdag in Zijtaart. De Zijtaartse optochtcommissie bekeek onze 'creatie' en verkondigde dat er basisschooljongens waren die mooier bouwden. Gelukkig stond er een oude Lanz voor ons carnavalswagentje, werd het toch wat.

Uiteindelijk werden onze bouwsels jaar na jaar beter en ontspon er een 'vete' tussen ons en een concurrerende groep, d'n Broelie'. Om ze te sarren stonden we weleens 's ochtends vroeg met onze carnavalswagen vol herrie voor de deur. Nu we keurige huisvaders zijn staan we tijdens carnaval diverse buurtverenigingen tot dienst, een beetje gezonde competitie onder elkaar. Al werd er gek gekeken toen ik in de Mariastraat woonde en met de Bernadettestraat meeliep. Vanwege de bouw zou ik een jaar niet meedoen, maar op carnavalsnacht werd ik op de WC door de 'concurrent' benaderd. Dat heeft wat praat gekost."

Bouwen in Mariahout heeft jou actiever gemaakt?
"Toen in 2004 in Mariahout bij de Moerasvogels starterswoningen werden gebouwd, waren deze te duur voor starters. Samen met een aantal jongeren namen wij het initiatief om goedkopere woningen in deze wijk te krijgen. Samen met een stedenbouwkundige, een architect en een aannemer maakten we een plan waarbij de huizen de helft van de oorspronkelijke prijs zouden gaan kosten. Met dit plan gingen we naar de gemeente. Die stond open voor dit initiatief. Uiteindelijk zijn er minder dure en kwalitatief betere woningen gekomen als in de eerste plannen. Politieke partijen hadden wel interesse in betrokken jongeren. Via bouw en politiek kwam ik ook bij Zorg om het Dorp. Een rol die me past. ZOD steunt burgerinitiatief; 'Bottum up'. De bevolking komt met plannen en professionals bekijken de haalbaarheid. Bijvoorbeeld het Oranjeplein, samen met de gemeente kijk je naar toekomstbestendigheid, waarbij geluisterd wordt naar mensen uit de gemeenschap. Ik hoop dat initiatiefrijke nieuwe generaties in ZOD komen. Voor een goede afspiegeling van de gemeenschap kunnen we wel wat verjonging gebruiken."