De stichting ViERBINDEN is gevestigd in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk
De stichting ViERBINDEN is gevestigd in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk Foto: Mark Barten

Einde van ViERBINDEN, niet van welzijnswerk in Laarbeek

Tekst: Daan Daniƫls

Laarbeek - De gemeente Laarbeek vindt dat welzijnsorganisatie ViERBINDEN te klein is en daardoor kwetsbaar. Daarom gaat de gemeente opzoek naar een grotere organisatie die de activiteiten van ViERBINDEN over gaat nemen. De bedoeling is dat dit per januari 2020 moet gebeuren.

ViERBINDEN regelt binnen Laarbeek het welzijnswerk en het beheer van de gemeenschapshuizen en krijgt daar jaarlijks zo'n 840.000 euro subsidie voor van de gemeente. Die subsidie gaat stoppen, maar de gemeente benadrukt dat als er een nieuwe organisatie gevonden is die de taken van ViERBINDEN gaat overnemen het de intentie is om hetzelfde geld in te gaan zetten voor het welzijnswerk in Laarbeek. "Bezuinigingen zijn geen aanleiding voor dit besluit. We hebben gekeken naar de best passende en meest robuuste wijze om de (welzijns)activiteiten onder te brengen en uitkomst daarvan is dat er gekozen wordt voor een grotere organisatie", wordt aangegeven. "Door alle inhoudelijke veranderingen die zich voordoen in het sociaal domein heeft de gemeente zich de vraag gesteld op welke wijze het welzijnswerk en het beheer van de gemeenschapshuizen in de toekomst het best geborgd zijn. Het gaat daarbij om de activiteiten die door ViERBINDEN worden uitgevoerd. Het college ziet dat er hard gewerkt wordt aan een leefbaar Laarbeek, maar dat de organisatie van ViERBINDEN door de schaalgrootte kwetsbaar is." Het streven van de gemeente is dat de mensen die nu bij ViERBINDEN werken, dit ook in de toekomst kunnen blijven doen.

ViERBINDEN ligt al langer onder een vergrootglas. Begin dit jaar vertrok directeur Peter Kuijs bij ViERBINDEN, vanwege een verschil van inzicht tussen hem en het bestuur over de te varen koers. Bestuursvoorzitter Theo van der Horst van ViERBINDEN: "Ik begrijp het standpunt van de gemeente, maar hou er wel een dubbel gevoel aan over. Aan de omvang van ViERBINDEN zit een afbreukrisico. Het is heel jammer dat een lokale welzijnsorganisatie gaat stoppen. Als stichting kunnen we formeel bezwaar maken op dit besluit, maar dat gaan we niet doen. We hopen dat er een goede partij gevonden wordt die de taken gaat overnemen."