Op vakantie

Pap, mam, wanneer zijn jullie op vakantie? Oh tot elf augustus? Goh, dan zien we elkaar vier weken niet. Wij vertrekken begin juli naar Spanje voor drie weken. Pff, ruim vier weken zonder Siem en Lola! Opa stelt voor dat we eventueel dan nog maar een paar daagjes Spanje moeten boeken! Hij meent het nog ook, het moet niet gekker worden.

Ze vertrekken naar een camping met zwembad. Weten papa en mama wel dat wij ons nu al druk maken. Want Siem, bijna vier jaar, is zo ondernemend en durft van alles. Totaal geen schrik voor water. Zo ondernemend als ie hier is, is ie daar natuurlijk ook. Voorzichtig proberen we al kenbaar te maken dat ze wel heel goed op hem moeten letten. En oh ja, heeft ie wel een naamketting met hun telefoonnummers. Zouden onze ouders vroeger ook die angsten hebben gekend? Waarschijnlijk wel, want die waren ook altijd blij met een telefoontje. Destijds eenmaal in de week even bellen naar huis was toen de afspraak, we hadden toen de luxe van mobieltjes nog niet. Wat dat betreft zijn we er wel op vooruit gegaan. We kunnen nu in elk geval veel appen en facetimen. Ik herinner me een vakantie van Siem, twee jaar geleden ook naar Spanje met zijn ouders. We hadden destijds een facetimegesprekje. Tijdens dat gesprek zien we Siem voorbij steppen. Dat komt hij even vertellen: 'Siem eppen'. En ging ie naar ie strand met het schepje dan ging Siem ook al 'eppen', scheppen volgens mama. Maar volgens oma wil ie gewoon met oma en opa 'appen'.

Op de camping waar Siem en Lola nu met hun ouders heen gaan staan ook vrienden van hen. Hessel, hun zoontje van zes kan al zwemmen. In mijn fantasie zie ik Siem zo achter Hessel aanspringen. Mijn grootste angst. De dag voor hun vertrek waren Siem en Lola hier nog in huis. Siem ging mee Joep onze hond uitlaten. Tijdens de wandeling heb ik Siem op het hart gedrukt nooit zonder bandjes en zonder papa en mama het water in te gaan. Hoor ik nadien van mijn dochter dat ze hem dit ook al heel vaak had verteld. Hopelijk blijven deze wijze lessen ook hangen.

Contact is er veelvuldig geweest in de vakantie. Maar ik zal toch blij zijn als het half augustus is en we iedereen weer veilig in de armen kunnen sluiten.