Hoe wil PNL de OZB zo laag mogelijk houden?

Afgelopen weken is op allerlei manieren geprobeerd PNL een 'kopje kleiner' te maken. Het verleden is weer eens opgerakeld, hoewel dat natuurlijk niets met de huidige situatie te maken heeft. Ook wordt gezegd dat onze fractie mensen naar de mond praat, maar dat is niet zo. PNL maakt zich daadwerkelijk zorgen om ieders portemonnee. Er werd 38% OZB-verhoging voorgesteld om een tekort van €1,7 miljoen te dekken. Wij denken dat dit tekort, tenminste voor het overgrote gedeelte, gedekt kan worden met extra bezuinigingen en door nieuwe uitgaven niet te doen.

We geven hier drie voorbeelden. Ten eerste PNL stelde voor om het aantal ambtenaren niet uit te breiden (€250.000). Ook kan het wat ons betreft met een manager minder (van 5 naar 4, besparing €100.000). Ten tweede stellen we een bezuiniging voor op het budget van de opvolger van Vierbinden die in totaal aan €970.000 aan subsidie ontvangt (€ 200.000). Ten derde willen we uit het samenwerkingsverband Innovatiehuis de Peel stappen (€110.000). Omdat de beschikbare ruimte in deze krant te klein is, hebben we meer voorstellen uiteengezet op www.pnllaarbeek.nl.

Wij wilden met de andere partijen over al deze bezuinigingen verder praten. Het ontbrak echter aan de wil om hier gezamenlijk mee verder te gaan, behalve wanneer wij in zouden stemmen met de kadernota. Daarmee werden wij onder druk gezet in te stemmen met een voorstel wat grote financiële gevolgen behelst voor onze inwoners, en waar wij ons in het geheel niet in kunnen vinden. Daar is onze fractie dus niet mee akkoord gegaan.

Daarbij kregen we slechts enkele dagen voor de behandeling van de kadernota, nog 'even snel' een extra ozb-verhoging van 15% (bovenop de eerdere 20% extra) door onze strot geduwd. Bij al onze bezuinigingsvoorstellen kregen we van alle kanten, vooral vanuit het college, te horen dat ze niet mogelijk zouden zijn. Wij denken dat er altijd keuzes gemaakt kunnen worden. Dan moet je dat echter wel willen, en daar ontbrak het wat ons betreft aan. Zoals in ons verkiezingsprogramma staat; 'je kunt het geld pas uitgeven als je het hebt'. Echter de andere partijen denken daar anders over.

Bezuinigen is niet leuk. Echter ook thuis of in je bedrijf zul je een stapje terug moeten doen wanneer er minder inkomsten zijn, of uitgaven tegenvallen. Het klinkt simpel, maar uiteindelijk is dit wel een feit. Wij willen wel…..!

Fractie PNL