Albert van den Bogaard voor de nieuwe vitrine bij Jumbo Beek en Donk
Albert van den Bogaard voor de nieuwe vitrine bij Jumbo Beek en Donk Foto: Mark Barten

Ook Jumbo Beek en Donk 'loves Food'!

Tekst: Mariëlle de Beer
Foto: Mark Barten

Beek en Donk – Drie jaar geleden startte Albert van den Bogaard in zijn winkels in Mariahout en Lieshout met het unieke concept 'We Love Food'. Nu Jumbo Beek en Donk een feit is, kan deze locatie uiteraard niet achterblijven. Van den Bogaard legt uit wat hij doet en waarom.

Voedselverspilling tegengaan
"Wat veel mensen wellicht niet weten, is dat je als supermarkt altijd te maken hebt met derving", vertelt Albert. "Daar ontkom je ook niet aan. Niet alleen is anders je winkel halfleeg; alles heeft ook een uiterste houdbaarheidsdatum en we zijn gebonden aan strikte regelgeving (vers=vers). Wij hebben het idee opgepakt dat het anders moet maar ook anders kan; we wilden niet zomaar alles meer in een container gooien maar ons inzetten om voedselverspilling tegen te gaan."

We Love Food
Albert vervolgt: "En dus bedachten we een nieuw concept waarbij we alle versproducten met een korte houdbaarheidsdatum, plekje of deukje nog een kans geven en aanbieden tegen kleine prijzen van €2,50, €1,- of €0,50. Dit idee blijkt enorm aan te slaan in Mariahout en Lieshout is onze ervaring inmiddels en dus staat er nu ook in onze winkel in Beek en Donk een spiksplinternieuwe vitrine. Het is zelfs zo'n succes dat we er een maximum van vijf artikelen per klant aan hebben moeten koppelen om klanten evenveel kans te geven te kiezen voor deze producten."

Alleen maar voordelen
Het lokale idee van Van den Bogaard is niet onopgemerkt gebleven. De Jumbo-organisatie is aan het bekijken hoe ze dit concept verder uit kunnen gaan zetten. Vanaf september gaat er een pilot van start in 30 winkels, allemaal naar Laarbeeks voorbeeld. Op de vraag wat 'We Love Food' hem oplevert, kan Albert kort zijn: "Wij kunnen op deze manier direct aan de consument laten zien dat we maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik heb beduidend minder afval en we leveren een positieve bijdrage aan het terugdringen van voedselverspilling. Daarnaast zien we het ook als een service richting onbekende minima en de helft van de opbrengst gaat naar goede doelen. Alleen maar voordelen dus!"