Kubb, een leuk spel voor iedere generatie
Kubb, een leuk spel voor iedere generatie Foto: Martin Prick

Gezellig en goed georganiseerd Kubb-toernooi in Mariahout

Tekst en foto's: Martin Prick

Mariahout - Buurtvereniging D'n Hoge Suute hield zondag 11 augustus voor de vierde keer in historie het Kubb-toernooi op de grasmat van korfbalclub De Flamingo's. Liefst 240 mensen namen deel in 40 teams.

Hoe is het zo gekomen?
Al voor de vierde keer lukt het de buurtvereniging om een groot aantal ploegen te interesseren om mee te doen aan deze inmiddels jaarlijkse happening in de kleinste kern van Laarbeek. Dit jaar strijden 40 ploegen om de winst. In een heus toernooi maken ze met elkaar uit, wie met de hoogste eer naar huis mag gaan. "Elke ploeg mag zo veel leden hebben als ze willen, maar er mogen maar zes stokken gegooid worden. Dan moet er dus met 'wisselspelers' gewerkt worden", legt Mendy Beestman van de organisatie uit. De ploegen komen uit Mariahout, Lieshout, Beek en Donk en Nuenen. Aarle-Rixtel is als enige Laarbeekse kern niet vertegenwoordigd, maar zij krijgen volgend jaar weer een kans, want de buurtvereniging is het organiseren nog niet moe. Aanzet tot het eerste Kubb-speljaar was de oproep vanuit de gemeente om iets te doen in het kader van de gezondheidsrace 2.0 in Laarbeek. Mandy vertelt, dat er een leuk bedrag aan verbonden was, als er iets georganiseerd kon worden. De gemeente heeft dus de eerste aanzet voor dit tot nu toe zeer succesvolle evenement gegeven.

Vikingen
Het spel Kubb is een echt buitenspel. De naam betekent 'houten blok' in het Zweeds. Daarom wordt er vaak gesproken over het Zweeds Vikingspel. De Vikingtijd was de tijd rond 800-1100 na Christus. Uit onderzoekingen blijkt volgens Wikipedia, dat de Egyptenaren rond 3000 vóór Christus al een spel hadden, dat op Kubb leek. Dit spel is afgebeeld op Egyptische muurschilderingen. Ook in de Arabische landen werd een vorm van Kubb gespeeld. Er werd zelfs een bordvariant gemaakt, die de voorloper is van het ons bekende schaakbord. Toch hebben de Vikingen een belangrijke rol gehad bij het bekend worden van het spel. Omdat zij veel zaken, die zich aan de randen van hun rijk afspeelden, interessant vonden, is het spel door hen omarmd en verspreid als ware het hun eigen uitvinding.

Kubb
Voor het spel is een aantal attributen nodig, dat zelf kan worden gemaakt. Ton Leenders heeft een ontwerpbureau en heeft alle onderdelen, de stokken, blokken en natuurlijk de koning gefabriceerd voor dit toernooi. Er is een (gras)veld nodig van 8 bij 5 meter. Het spel wordt met twee groepen gespeeld en bestaat in het gericht omgooien van blokken. De namen van de ploegen zijn over het algemeen namen als Koens Kubbs 4.0 of Kubb Club 2, maar omdat het spel uitnodigt tot assonerende klanken komen er ook namen langs, die minder voor publicatie geschikt zijn. Als deze blokken zijn omgegooid mag de centraal opgestelde koning worden gevloerd, wat de overwinning oplevert. Net als bij schaken kan een partij snel worden beslist, maar ook uren duren. Daarom heeft de wedstrijdleiding besloten, dat na 25 minuten de stand wordt opgemaakt en een winnaar aangewezen. Het eerste 'potje' is bepalend. Natuurlijk mogen de twee ploegen nog een tweede of derde partij spelen, "Maar dat is dan voor de fun", legt Mendy lachend uit. Het organiserend comité kan aan het einde van de middag terugkijken op een geslaagde sportieve zondag.

Uitslag: 1e plaats: Trubbelkubbers, 2de plaats: Mariagoud.

De winnaars van het Kubb-toernooi: De Trubbelkubbers
Afbeelding