Oma Rooi is er niet meer

Oma Rooi, 83 jaar, was gezegend met 10 kleinkinderen en al zes achterkleinkinderen. Er waren er ook nog twee onderweg. Regelmatig gingen deze klein- en achterkleinkinderen ook op bezoek bij oma Rooi. Want bij oma Rooi was het altijd feest. Ze had altijd wel snoep, koek of chips in huis. En dit wisten die kleintjes echt wel! Onze eigen kinderen hebben ooit gezegd toen ook opa nog leefde: 'als wij bij oma en opa zijn geweest hebben wij bijna altijd buikpijn". Opa is al lang geleden overleden en helaas liet de gezondheid van oma het de laatste tijd ook afweten. De laatste week ging het zo hard achteruit dat geen genezing meer mogelijk was. Ze heeft nog bewust van iedereen afscheid genomen en is direct daarna vredig ingeslapen. Oma is thuis opgebaard in haar eigen slaapkamer.

De ouders van de twee oudste achterkleinkinderen, dat zijn onze Siem van bijna vier en Ise, de kleindochter van mijn broer en wel al een paar maanden vier jaar oud, wilden deze twee kleintjes bewust betrekken bij de opbaring, vertellen van de dood en voorbereiden op de crematie. Er mocht niet verteld worden dat oma was gaan slapen, er werd duidelijk verteld dat oma dood was. Dit om te voorkomen dat ze dadelijk zelf angstig in slaap gaan vallen. Oma Rooi zou niet meer wakker worden en naar de hemel gaan.

De uitvaartbegeleidster heeft een bellenblaasproject voor kleine kinderen opgezet wat ze in haar viering zal gaan gebruiken. Siem, Ise en de andere kleintjes mochten tekeningen maken. Zonder schroom liepen deze kleintjes, hierbij ook Sem en Len van net twee jaar, oma's slaapkamer binnen en gingen ze tekeningen op haar lichaam leggen. Siem zegt: 'wanneer gaat oma in de kist'? Ik zeg: ''oh weet jij al dat oma in een kist gaat". Antwoord ie: "ja, wist jij dat niet dan? Wel jammer dat we geen koekjes meer kunnen komen eten". Aan Ise wordt verteld dat ze mee mag bellen blazen bij de crematie. Normaal thuis mag Ise alleen bellen blazen als ze badkleding aan heeft. "Oh" zegt ze dan, mag ik dan ook mijn bikini aan?"

Nu nog afwachten hoe de dienst op het eind van de week gaat verlopen. Als ze tijdens het afscheid een kleurboek bijhebben zal oma Rooi nog zeker verrijkt worden met een mooie tekening voordat ze het aardse leven gaat verlaten.