De rijke en de arme man

Met grote verbazing las ik het bericht dat de gemeente Laarbeek vanaf 2020 gebruikt textiel in eigen beheer wil gaan inzamelen. Primaire redenen: het brengt veel op en de gemeente kan dat geld (geschat 30 mille) zelf goed gebruiken. De gemeente geeft geen vergunningen meer af aan goede doelen!

Ik moest meteen denken aan onderstaand bijbelverhaal:
"Er woonden eens 2 mannen in dezelfde stad, een rijke en een arme. De rijke man had heel veel geiten, schapen en runderen. De arme man had niet meer dan één lammetje kunnen kopen. Hij koesterde het en het groeide bij hem op, samen met zijn kinderen. Het at van zijn brood en dronk uit zijn beker en sliep in zijn schoot; hij had het lief als een dochter.

Op zekere dag kreeg de rijke man een gast op bezoek. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om de reiziger een van zijn eigen geiten, schapen of runderen voor te zetten. Daarom nam hij het lammetje van de arme man en zette dat zijn gast voor.

David ontstak in woede over de rijke man en zei tegen de profeet Natan: 'Zo waar de Heer leeft, de man die zoiets doet verdient de dood. Viervoudig moet hij het lam vergoeden, omdat hij zich zo harteloos heeft gedragen'.

Tot zover het citaat.

Gemeentebestuur van Laarbeek, ik hoop dat dit u aan het denken zet. Het is toch te gek voor woorden om gemotiveerde vrijwilligers op deze manier tegen te werken en hen geen geld voor goede doelen meer te gunnen? Pas wat beter op je eigen portemonnee!

Luuk Jonkers (Aarle-Rixtel)