Melissa Gilsing
Melissa Gilsing Foto:

Melissa Gilsing

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Je zult Melissa Gilsing (23) regelmatig met haar klarinet op straat zien staan als harmonie Sint Caecilia een serenade geeft. Haar studentenbaantje in de Lieshoutse supermarkt heeft ze definitief vaarwel gezegd nu ze op Het Klokhuis in Lieshout en Beek en Donk les kan geven.

Waar komt je muzikaliteit vandaan?
"Mijn familie is muzikaal. Opa Wim Gilsing speelt al meer dan 70 jaar slagwerk bij Sint Caecilia en mijn moeder speelde daar klarinet. Toen mijn broer Niek (20) slagwerk ging doen, vond ik de harmonie zo leuk dat ik ook wilde gaan spelen. Eigenlijk saxofoon, maar toen dat niet ging besloot ik net als mijn moeder klarinet te kiezen. Ik heb nog weleens saxofoon geprobeerd, maar ik houd het liever bij klarinet."

Klarinet is voor de klas niet makkelijk te gebruiken.
"Inderdaad, daarom heb ik ook gitaar en ukelele geleerd. Heel eenvoudig, zodat ik met kleuters liedjes kan zingen. Ik geef graag muziekles en pak dan het liefst groots uit, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn collega's muziekonderwijs geven. Ik merk dat sommigen het spannend vinden om te zingen, maar muziek maken kan iedereen. Het voegt iets toe aan je lesgeven."

Ook bij de harmonie werk je met kinderen.
"Activiteiten voor kinderen organiseren vind ik leuk. Met enthousiaste harmonieleden zitten we in de organisatie van de Jeugd Activiteiten Commissie (JAC). Ongeveer vier keer per jaar organiseren we een leuke activiteit voor alle basisschoolleerlingen die lid zijn van de harmonie. Kinderen die net starten, blokfluitles volgen, of in het opleidingsorkest, het leerlingenorkest, de Junior Drum Performance of de Leerlingslagwerkgroep zitten. Vijftig man gaat soms mee op kamp. Ik moet toegeven dat er wel oudere jongeren mee gaan. Ze vinden het gezellig en helpen graag mee."

Altijd gezellig, de harmonie.
"Zeker, bij de harmonie ontstaan hechte vriendschappen, het voelt als familie. Op drukke momenten dat je twijfelt om door te gaan met de harmonie zijn deze vriendschappen een reden om door te gaan. Dit is voor mij een belangrijke factor om lid te zijn. Echt grote ambities heb ik niet."

Dus geen solocarrière voor Melissa?
"Absoluut niet. Met mijn instrument hoef ik niet in de spotlights te staan. Ik vond de examens die ik moest doen om bij het orkest te komen al eng. Ik spring makkelijker met een kleutergroep het podium op. Met gekke haren in de krul, een beetje kleutergeleuter. Ik heb ontzag voor artiesten die een liveoptreden doen. Zelfs Rammstein, waarvan ik helemaal geen fan ben, al vond ik hun concert te gek. De passie die artiesten hebben, dat voel je. Dan geniet ik ook van muziek."