Louis Doomernik bij de Servatiuskapel in Lieshout
Louis Doomernik bij de Servatiuskapel in Lieshout Foto: Martin Prick

De Servatiuskapel aan het Ginderdoor

Tekst en foto's: Martin Prick

Lieshout - Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout gaat volgend jaar een jubileumjaar tegemoet. Daarom hierbij alvast een voorproefje: De kapel aan het Ginderdoor.

Dankbaarheid
Louis Doomernik, oud-politieman en sinds lange tijd verbonden met het gilde en de heemkamer in Lieshout-Mariahout werd gevraagd voorzitter te worden van een bouwcommissie. De kapel is gebouwd uit dankbaarheid voor de steun die het gilde kreeg, toen het in de jaren '80 nieuw leven werd ingeblazen. Louis pleit voor een stichting i.v.m. de toekomst van de kapel.

Antoniuskapel
Het eerste stichtingsbestuur werd gevormd door de heren Arnold Aalders, Piet van den Burgt, Ad Donkers, Toon en Theo Gevers, en geestelijk adviseur Piet Strijbos. Voorzitter werd Louis Doomernik. Koen Swinkels van Bavaria had de verantwoordelijkheid voor het begeleiden van de bouw. De plaats, waar de nieuwe kapel komt is lange tijd niet bekend. Het bestuur vond dat de kapel zoveel mogelijk moet komen staan op de plaats waar voorheen tot 1815, de Antoniuskapel heeft gestaan. Sommigen vinden dat de kapel in de dorpskern moet komen staan, maar het bestuur weet de plek tussen de twee dorpskernen met succes te verdedigen. Vandaar de plaats aan het Ginderdoor, maar een paar honderd meter van de plaats van de oude Antoniuskapel.

Aankleding
Er is door leden van de vereniging flink bijgedragen aan het tot stand komen van het geheel. Tiny Gilsing maakte het smeedwerk en de door buren gefinancierde ramen. Het altaar werd geschonken door de onlangs overleden Toon Vermeltfoort. De kerkklok is uit de oude kerk van Lieshout. Daarnaast hebben we gekozen voor een degelijk stukje werk. De vloer is verwarmd, zodat er geen vochtprobleem kan ontstaan. De kleur rood van het gilde komt op diverse plaatsen terug. Natuurlijk zien we hem in de nis, met daarin het beeldje van Sint Servaas. Maar ook het hekwerk is aan voorkant diep donkerrood. Op 23 mei 1996 wordt de eerste steen gelegd door Jan Swinkels van Bavaria. Hoofdman Toon Gevers had de operationele leiding over de bouw.

Maria
Er staat ook een Mariabeeld in de kapel, een wens van de inwoners van Mariahout. Dit kon echter niet meteen de goedkeuring wegdragen van geestelijk beschermheer Piet Strijbos. "Het mocht niet, want de kapel was aan Servaas opgedragen en niet aan Maria", legt Louis Doomernik uit. "Ik heb thuis mijn beste fles wijn gepakt en de pastoor kunnen overreden"…...

Kaarsen
De kapel wordt door veel bekenden en onbekenden bezocht, getuige het intentieboek, waarin één en ander opgeschreven wordt. Er is een openluchtviering op de 4e zondag in mei, naast de kapel. Bij kerkelijke feesten als Kerst en Pasen zien we aan de kaarsverkoop, dat er veel bezoekers zijn. Er is nog één hoogtepunt als het gaat over bezoekersaantallen. Dat is tijdens de eindexamens. "De kaarsen zijn dan niet aan te slepen", legt een lachende voorzitter uit.

De kapel is elke dag geopend, in de zomer tot 20.00 uur en in de winter tot 17.00 uur. Eenieder is van harte welkom.

Afbeelding