Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Kinderen geven tweede leven aan lantaarnpalen

Tekst: Nick Leenders
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Lieshout – Basisschoolkinderen uit Lieshout waren dinsdagochtend druk bezig met het schilderen van oude lantaarnpalen. Deze lantaarnpalen worden later geplaatst bij plekken waar kinderen vaak oversteken, zoals bij scholen en verenigingen.

De Dorpsraad in Lieshout wil dat kinderen veilig kunnen oversteken en dat deze oversteekpunten duidelijker worden aangegeven. De Dorpsraad ontving namelijk vaker klachten over het verkeer op plaatsen waar kinderen en volwassenen kunnen oversteken. De Dorpsraad van Lieshout had graag ook de kleurrijke potloden gezien, zoals deze in Beek en Donk staan opgesteld bij o.a. zebrapaden dicht bij scholen. Helaas viel dit buiten het budget en daarom werd er gezocht naar een andere oplossing dat toch hetzelfde effect gaf. Na overleg met de gemeente kwamen zij op het idee om oude lantaarnpalen te schilderen en een tweede leven te geven. Dinsdag 3 september was het zover. Zestien lantaarnpalen werden van vrolijke kleuren voorzien door kinderen.

De leerlingen waren welkom bij de gemeentewerf voor het schilderen van de palen. Daar is namelijk veel plaats om ze te laten liggen en drogen. Tevens werden de palen daar al korter gezaagd. De gemeente droeg er graag aan bij om gebruikte lantaarnpalen een tweede leven te geven.

Het schilderen van deze lantaarnpalen werd dus door de kinderen zelf gedaan. "Het gaat ook om de betrokkenheid van de kinderen. Zij voelen zich dan ook verantwoordelijk voor de lantaarnpalen", vertelt Huub de Wit (Dorpsraad Lieshout). Op de palen komt ook nog reflecterende tape zodat ze ook opvallen in de avond. Een logo wordt er ook nog opgemaakt, zoals de schildpad van 'graag traag'. De school wilde het graag op deze dag doen omdat het de dag van het verkeer is.

Afbeelding
Afbeelding