Afbeelding
Foto: Jan Jansen

"Waar een klein dorp groot in kan zijn"
Opening Oranjeplein; een stralende dag voor Mariahout

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Jan Jansen

Mariahout – Met de heropening van het Oranjeplein komt een einde aan een reeks projecten die vanaf 2012 in het hart van Mariahout plaatsvonden. Tevens wordt bij het plein een plaquette over 75 jaar bevrijding onthuld, de aftrap voor de viering van 75 jaar bevrijding in Laarbeek. De burgemeester met voltallig college, de jeugdburgemeester, de Mariahoutse jeugdgemeenteraadsleden en honderden belangstellenden waren aanwezig bij de officiële opening. De geplande picknick werd een gemoedelijk dorpsfeest waar jong en oud zich vermaakte.

Feest in Mariahout
"Ik zit hier al vanaf elf uur", lacht Martina van der Linden. "Ut is ok zo skôn geworre." Samen met An van den Broek zit ze op de nieuwe bankjes te genieten van het zonnetje. Beiden weten nog hoe het plein vroeger was. "Daar was de jongensschool (Bernardusschool)", vertellen ze, wijzend in de richting van de lindebomen die vroeger voor de school stonden. "En hier was zelfs nog een tijdje een speelplaats." De dames komen niets tekort. Zelfgemaakte pannenkoeken, soep, vegetarische hapjes en broodjes met worst worden allemaal aangeboden. Voor iedereen is er gratis koffie, thee en ranja. Terwijl kinderen gretig gebruik maken van de speeltoestellen, luisteren belangstellenden naar toespraken en muziek. Marcanto zingt a-capella een groot aantal oorlogsliederen en Margo Leenders zingt prachtig 'Het Dorp' met een originele nieuwe tekst.

Waar een klein dorp groot in kan zijn
Het plein heeft de afgelopen tijd een metamorfose ondergaan. Volgens voorzitter van Zorg om het Dorp (ZOD) Ria Lindeman was het een flinke klus. Meningen genoeg over de inrichting van het plein. "Werkgroep centrumvisie heeft haar best gedaan om goed te luisteren naar ideeën en wensen rondom het plein", aldus Ria Lindeman, "en bij verschil van inzicht in oplossingen te denken". Ria bedankt alle mensen die zich voor het plein hebben ingezet. Diverse werkgroepen met daarin vrijwilligers werkten samen met professionals. De grote inzet is ook burgemeester Frank van der Meijden opgevallen. Hij prijst de overtuigingskracht van ZOD. Mede daardoor is dit project goed uit de verf gekomen. "Ergens in geloven en dan goed samenwerken getuigt van een goede gemeenschapszin", complimenteert de burgemeester de Mariahoutse samenleving. "Jullie zijn een voorbeeld voor alle kleine kernen binnen en buiten Laarbeek." Die gemeenschapszin wordt ook door Regine Wijnen, coördinator Werkgroep Centrum, geroemd. "Tijdens de organisatie van deze dag denkt iedereen mee en steekt de handen uit de mouwen. Waar een klein dorp groot in kan zijn."

Lees meer over deze feestelijke Mariahoutse dag op pagina 11 in deze krant.

Afbeelding
Afbeelding