Er vonden diverse onthullingen plaats op het Oranjeplein
Er vonden diverse onthullingen plaats op het Oranjeplein Foto: Jan Jansen

Vervolg voorpagina
Rondje Oranjeplein met diverse onthullingen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Jan Jansen

Mariahout - Harmonie St. Caecilia heeft zich opgesteld en burgemeester, jeugdburgemeester en leden van de jeugdgemeenteraad klimmen in een Jeep, die gelukkig net op tijd wil starten. Vele Mariahoutse werkgroepen en organisaties hebben zich ingezet om delen van het plein te verbeteren. De stoet zal langs alle onderdelen trekken en diverse lintjes doorknippen.

Bevrijdingsmonument
Bij de toegangspoort van het processiepark is een plaquette geplaatst ter herinnering aan 75 jaar bevrijding. Op het monumentje staat een tekst van Ad Vogels, overleden in 1996. Als kind van twaalf zag hij het eerst de bevrijders in Mariahout. De woorden van het oorlogskind zijn op de plaquette vereeuwigd, als blijvende herinnering dat vrijheid kostbaar en belangrijk is. Op het Oranjeplein is ook een etalage-tentoonstelling over de oorlogsjaren en de bevrijdingstijd te bezichtigen.

Pinautomaat en beeld 'de pionier'
Het vierkante gebouw met daarin de pinautomaat is verfraaid met oude foto's uit Mariahout. Aan de kant van de Mariastraat staat de oude Bernardusschool afgebeeld. Op de plek waar je kunt pinnen is Wout Vermeulen op de fiets te zien. Volgens Antoon Daniƫls haalde de schoondochter van Wout deze prachtige foto uit een sigarenkistje. Zijn zoon Tinus stond model voor het beeld 'de pionier'. Dit kenmerkende beeld staat nu aan het einde van de wandelboulevard. Antoon vertelt dat de mannen op de achterkant van de pinautomaat grond tussen de Bernadetteschool en de Bernadettestraat bewerken. De tweede man van links (blonde man) is de enige Mariahoutenaar, Theo van Hoof. De andere mannen kwamen uit Aarle-Rixtel en de Mortel. Vanaf de supermarkt zie je een zwart-wit foto met daarop het oude uitzicht op het plein.

Verzonken glascontainer en de jeu de boulesbaan
Om het plein te verfraaien zijn de glascontainers verzonken en de kledingcontainers verplaatst naar de parkeerplaats bij het buurthuis. De jeu de boulesbaan is wat verschoven. Het gebouw dat bij de jeu de boulesbaan hoorde is verplaatst en voorzien van een toilet dat geschikt is voor mindervaliden, nu ook met urinoir. Bij festiviteiten op het plein zal het toilet open zijn en de buschauffeurs van de buurtbus hebben een sleutel zodat ze hier naar de wc kunnen. Het glazen bushokje van de buurtbus is op het plein teruggeplaatst.

Bewegingstoestellen en skatevoorzieningen
Samen met de fysiotherapeuten die ook aan het Oranjeplein werken is de speeltuin uitgebreid met bewegingstoestellen voor jong en oud. Kleinkinderen grijpen meteen de kans aan op met opa of oma te gaan 'sporten'. In overleg met de jongerenorganisatie Yammas zijn er skatevoorzieningen voor de jeugd gekomen. Die jeugd heeft tijdens de Roefeldag een nieuw logo voor het Oranjeplein ontworpen. Het ontwerp van Jesse van Doren werd uitgekozen en wordt nu gebruikt.

Het hele plein heeft een andere uitstraling
De hele infrastructuur van het plein is op de schop gegaan. Er zijn parkeerplaatsen, drempels en een 30-km zone, er zijn bomen en gras. Zelfs is rekening gehouden met het opbouwen van de kermis en activiteiten die georganiseerd worden door de horeca aan het plein. Een tijdelijk terras is makkelijker te maken. De lijst met aanpassingen is groot en compleet te vinden op de website 'www.zorgomhetdorp.nl'.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding