Afbeelding
Foto:

Kringgildedag voor Laarbeekse gildes

Laarbeek/Liessel - Het Sint Hubertus Gilde uit Liessel hield zondag 8 september de Kringgildedag. Op zaterdag was er een heilige mis in de Sint Willibrordus kerk voor genodigden en de plaatselijke bevolking. De mis had als thema 'Poorten, ga open', en dat sluit mooi aan met de buurtschappen en vriendenclubs die om de 4 jaar een prachtige boog maken, als het koningschieten is bij het Hubertus gilde. Het zijn ongeveer 30 bogen die een fietsroute hebben van 20 km. 28 gildes namen deel. Naast de gildes die onder de vlag van Kring Peelland vallen waren er 5 gastgildes, waaronder een Pools gilde, en het Liessels jeugdgilde.

Hoewel de voorspellingen nogal nat waren mochten ze van geluk spreken dat het vrijwel de hele dag droog was gebleven en zelfs de zon liet zich regelmatig zien. Na een mooie optocht en vooral een indrukwekkende massale opmars met vervolgens het slangendefilé werd het startschot gegeven voor de wedstrijden. De wedstrijden werden gehouden in Algemeen klassement, Trommen, Bazuinblazen, Vendelen, standaardrijden en diverse schietwedstrijden voor zowel geweer als kruisboog.

Onze Lieve Vrouwe
Wim van Dijk wist de eerste prijs in de B-klasse Kruisboog op Wip te behalen, Coen van Noordwijk behaalde de 1e prijs trommen C-klasse en Henk van der Velden mag zich kampioen noemen met het geweerschieten. Het is noemenswaardig dat bij de kruisboogwedstrijden het kersverse lid van het OLV Gilde, Stein Evers, 9 van de 15 doelen wist te raken, goed voor een achtste plaats. En dat voor zijn eerste deelname. Een hoopvol begin voor deze jongste gildebroeder. In het algemeen klassement eindigde het OLV Gilde op de 12e plaats.

Sint Margaretha Gilde
De jeugdleden behaalden een prima prestatie deze dag. Vendelen 13 t/m15 jaar: Tim van Stiphout 2e prijs. Vendelen t/m 12 jaar: Lars van Stiphout 1e prijs.Vendelen jeugdgroep: Tim, Lars, Niels van Stiphout en Dirk Gijsbers 1e prijs. Trommen klasse jeugd: Tim van Stiphout 1e prijs. Trommen ereklasse: Ed Vincent 1e prijs.

In het algemeen klassement behaalde het Sint Margaretha Gilde een verdienstelijke 4e plaats.

Tijdens de prijsuitreiking werden ook certificaten uitgereikt aan Ed Vincent en ook voor Teun van Wetten die de cursus bekwaamheid trainer trommen hebben gevolgd afgelopen jaar. Het Sint Margaretha gilde zoekt ook nog jeugdleden om het bestaan voor de toekomst te garanderen, en ook volwassen zijn van harte welkom om het gilde te versterken. Heb je interesse, neem dan contact op met een van de bestuursleden.

Sint Servatius Gilde
De vendeliers, Peter van der Burgt, Hugo Donkers, Frank van de Kam en Willem van Pelt zwaaiden hun vendel tijdens de wedstrijd onder de begeleiding van de tamboers Frans Manders en Gerrit van Kaathoven, dit onder leiding van commandant Ad Donkers. Ook deden de vendeliers mee aan de individuele wedstrijden, zoals Maarten Engels.

Het Sint Servatius Gilde keerde met een ware 'zilvervloot' huiswaarts. Maar liefst 7 prijzen hadden de vendeliers, tamboer en schutters weten 'te scoren'. Vendelen: Groepsvendelen 3-4 personen: de 1e Prijs; Stijn van Vegchel, vendelklasse 13 t/m 15 jaar: de 1e Prijs; Willem van Pelt, vendelklasse A: de 1e prijs en in diezelfde klasse A: Frank van de Kam: de 2e prijs; Peter van der Burgt, vendelklasse B: de 1e prijs. Trommen: Gerrit van Kaathoven, klasse B: 1e prijs.

En het 'viertal' schutters die de handen vol om daar de eerste prijs te kunnen bemachtigen. Na een spannende wedstrijd waren het Bert van den Biggelaar, Jos Kuijpers, Jan Manders en Ruud Mijnsbergen die het schildje voor de 1e prijs voor het onderdeel 'Korpsschieten' en tijdens deze prijsuitreiking mochten gaan ophalen op het podium.

Afbeelding