Burgemeester Frank van der Meijden (l) en Tweede Kamerlid René Peters (r)
Burgemeester Frank van der Meijden (l) en Tweede Kamerlid René Peters (r) w

Aanpakken tekorten (jeugd)zorg vraagt om 'cultuuromslag in denken'

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Joost Duppen

Laarbeek - Tweede Kamerlid René Peters (CDA) bracht maandag een bezoek aan Laarbeek. Hij ging hiermee in op een verzoek van burgemeester Frank van der Meijden. De gemeente Laarbeek zit in financieel zwaar weer, wat voor een groot deel is terug te herleiden op de tekorten in de (jeugd)zorg. Heel veel gemeenten in Nederland hebben daar mee te maken, sinds de regering in Den Haag de zorgtaken neerlegde bij gemeenten.

Volgens Peters komen veel meer mensen met een zorgvraag bij de gemeente, terwijl het ook binnen het eigen (familiaire) netwerk opgelost zou kunnen worden. "Het vraagt een cultuuromslag in denken. Gemeentes er alleen geld bijgeven, is niet de oplossing. Hoe brengen we gemeenten in staat om grenzen te stellen?"

Peters vindt dat er in Den Haag goed nagedacht moet worden, hoe gemeentes kunnen worden geholpen. "Gemeentes zijn verantwoordelijk voor lichte hulp, maar wat is lichte hulp? Als je kijkt naar de jeugdzorg is het aantal kinderen dat een zorgvraag heeft enorm toegenomen. Een op de zes kinderen. Maar de drempel licht te laag. Waardoor de zorgvraag erg gefragmenteerd is. De vraag lijkt onbeperkt, maar het geld is dat niet."

Volgens Peters is het niet zo dat mensen niet geholpen moeten worden, maar moet er wel goed nagedacht worden over wat nodig is of niet. "Het is terecht dan mensen worden geholpen, maar de huidige situatie geeft ook voeding aan het feit dat mensen gaan shoppen en mensen accepteren steeds minder vaak nee."

Op het gemeentehuis werd hij bijgepraat over de situatie in Laarbeek. De tekorten op onder meer de zorg hebben er toe geleid dat er bezuinigd moet worden. Een van de opties is het sluiten van bibliotheekfilialen. "De echte vraag is niet of de bieb moet sluiten omdat er geld te kort is, maar moet de bieb sluiten om bijvoorbeeld meer kinderen te helpen met een zorgvraag."

Peters gaf een eenvoudig voorbeeld van hoe mensen tegenwoordig met het zorgaanbod omgaan. "Mijn vader is niet rijk, maar heeft wel geld. Via de Wmo zou hij een schoonmaakster kunnen krijgen. Is het dan misbruik als hij dit doet? Nee. Maar is het nodig? Ook nee. Daaraan zie je dat er een cultuuromslag in denken moet komen. Ik ga meer gemeentes langs en als we met zijn allen vinden dat dit niet meer kan zo, dan kunnen we het aanpakken."