Afbeelding
Foto: Marcel_vd_Kerkhof_(B&D)

"U hebt net iemand met dementie ontmoet. Verwarrend hè?"

Tekst: Mariëlle de Beer
Foto's: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Een kaartje met deze tekst werd afgelopen week in alle kernen van Laarbeek uitgedeeld aan mensen die even daarvoor zonder het te weten een toevallige ontmoeting achter de rug hadden met een acteur of actrice die in de rol van dementerende was gekropen. Een actie van Dementievriendelijk Laarbeek om inwoners bewust te maken van het feit dat er steeds meer mensen met dementie in Nederland komen en dus ook in Laarbeek.

Realiteit
Midden op de weg lopen met een jas scheef dichtgeknoopt, voorbijgangers vragen waar de wc is, ongevraagd verboden ruimtes betreden, vanuit het niets huilen of agressief worden; waarheidsgetrouw speelden Gerda van der Burgt, Arie Gevers en Cellie Vereiken praktijkvoorbeelden na. "Wij volgden zo onopvallend mogelijk op afstand", legt Suzan de Koning van ViERBINDEN uit, "om na enkele minuten het gesprek aan te gaan en mensen bewust te maken van de realiteit." Het leverde ontroerende maar soms ook bijzondere - onvoorziene - situaties op zoals het alarmprotocol dat in werking trad in het gemeentehuis.

Hartverwarmend
Het gezelschap bezocht afgelopen week onder andere de weekmarkten in Laarbeek, diverse winkels, de Rabobank, het gemeentehuis en het medisch centrum in Beek en Donk. "We staan echt versteld van de positieve reacties die we gezien hebben. Die waren hartverwarmend", vertelt Lydia Bongenaar (oud-medewerkster gemeente Laarbeek en als vrijwilligster betrokken). "Mensen reageren warm, rustig en begripvol. Er is maar een enkele situatie voorgevallen die op minder begrip kon rekenen. Alhoewel, nadat je mensen uitlegt waarom we dit doen, ook zij begripvol zijn. Fantastisch om te zien!"

De methode Doe G.O.E.D.
Suzan: "Onze actie was geen test. We willen enkel bewustwording creëren. Veel mensen weten niet goed hoe ze iemand met dementie kunnen herkennen of helpen. Dementievriendelijk Laarbeek heeft daarom de methode G.O.E.D. bedacht om Laarbekenaren (nog) beter hiermee om te kunnen laten gaan. De letters staan voor Geruststellen (praat op kalme toon), Oogcontact maken (maak oogcontact en kijk steeds of je begrepen wordt), Even meedenken (leef mee met de ideeën en wensen en help de persoon de goede kant op), Dankjewel (bedankt dat u helpt om Laarbeek dementievriendelijker te maken).

Voor meer informatie: www.samendementievriendelijk.nl

Afbeelding
Afbeelding