Bettine Vriesekoop (l) tafeltennist met leden van TTV Een en Twintig
Bettine Vriesekoop (l) tafeltennist met leden van TTV Een en Twintig Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

"Alsof je Ruud Gullit als trainer binnen haalt"

Bettine Vriesekoop op bezoek bij TTV Een en Twintig

Tekst: Martin Prick
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - Bij Tafeltennisvereniging Een en Twintig uit Beek en Donk was woensdag 11 september Europees kampioen tafeltennis '82 en '92 Bettine Vriesekoop te gast. Zij kwam vertellen en laten zien, waarom zij zo'n kei is geworden in deze sport.

Conditie
Jeroen Engelhart van TTV Een en Twintig in Beek en Donk is er maar wát trots op. "Alsof je Ruud Gullit als trainer binnen haalt", zegt hij, doelend op Bettine Vriesekoop, als voorbeeld voor veel beoefenaars van de tafeltennissport. Bettine is een voorstander voor bewegen voor ouderen. "Tafeltennis is een goede manier om mentaal en fysiek met een sport bezig te blijven. Als voetballer kun je na je carrière heel goed gaan tafeltennissen. Het zorgt ervoor dat je lichaam in een prima conditie blijft", legt Jeroen uit. Om zijn woorden kracht bij te zetten noemt hij wat namen van voetballers, die in de nadagen van hun imposante voetballoopbaan nu vaak een balletje slaan bij de vereniging: Pedro Kuijpers, Willy van Neerven, Ad van de Laar, Gerrit Vaessen. Mensen, die al bijna hun hele leven verbonden zijn met de club zijn uiterst tevreden over de sport. "Ik heb longkanker gehad en een paar operaties, maar ik stond weer snel te tafeltennissen, zo goed was mijn conditie", vertelt Henk van der Bruggen.

Opoffering
Bettine legt in een korte inleiding uit, dat ze vroeger erg veel heeft moeten doen voor de sport. Ze benadrukt, dat ze haar middelbare school gewoon heeft afgemaakt, Havo en daarna VWO. Ze kan na haar schooluren genoeg tijd vinden voor training, want ze heeft 'het gemakkelijk'. "Maar mijn leven bestond in die tijd alleen uit school, trainen en huiswerk", legt ze uit. "Elke dag wilde ik vier uur trainen, want ik had me voorgenomen Europees kampioen te worden". Ze benadrukt dat je jezelf een duidelijk doel moet stellen. "Zonder die instelling red je het niet in de tafeltenniswereld. Ik maak genoeg mensen mee, die medelijden met zichzelf krijgen na één uur trainen. Dat heeft ook te maken met het beeld, dat sommige menen te moeten ophouden van zichzelf op sociale media". Omdat Bettine inziet dat de Nederlandse training niet goed genoeg is om te spelen op topniveau, gaat ze op 18-jarige leeftijd alleen naar China. Daar ziet ze dat er nog oneindig veel meer technieken zijn om het spelen te vervolmaken dan in Nederland bekend zijn. Wat ze vooral leert in China is, dat je geest en je lichaam samen moeten werken om de beste resultaten te krijgen.

Balbeheersing
Daarna volgt de clinic in de sporthal. Bettine laat zien, dat de bal je vriend moet zijn, je moet hem kussen en er van houden, er niet bang van zijn. Goed is om te zien dat enkele kleine aanwijzingen van Bettine ervoor zorgt dat iedereen in een paar minuten groeit in zijn mogelijkheden en balbeheersing. Het zit vaak in de kleine dingen en gecontroleerde bewegingen. Haar uitleg wordt goed gevolgd, waarna iedereen een tafel krijgt toegewezen. Bettine gaat rond om aanwijzingen te geven.

Plaats genoeg
TTV Een en Twintig heeft de komende tijd een interessante mogelijkheid voor 50-plussers om door middel van een korte cursus op de donderdagavond kennis te maken met de sport. Het is bewezen dat deze sport helpt om zowel geestelijk als lichamelijk actief te blijven en zo helpt tafeltennis om Alzheimer zo lang mogelijk uit te stellen. Er wordt van 19.15 uur tot 20.30 uur les gegeven, gericht op deze leeftijdsgroep. "Iedereen kan meedoen. Of je nu beginneling bent of zoals sommigen na lange tijd de oude sport weer oppakt, wij willen deze groep een kans geven", benadrukt Jeroen Engelhart. Trouwens: alle nieuwe spelers zijn welkom. Er is nog genoeg plaats bij de nu 62-jarige vereniging.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.