Klaslokaal
Klaslokaal Foto:

La escuela y el mate

Na twee maanden in Argentiniƫ kan ik wel zeggen dat mijn Spaans er op vooruit gegaan is. De meeste gesprekken kan ik begrijpen en er aan deelnemen. Alhoewel, dat is afhankelijk van de situatie. Thuis aan de keukentafel kan ik alles prima begrijpen. Wanneer ik met een groepje afspreek, gaat het ook wel. Maar in een volle klas waarin iedereen praat, of het volume van de muziek op tien staat, wordt het toch lastiger.

Dat laatste komt hier nogal vaak voor. In pauzes wordt de muziekbox tevoorschijn gehaald en veranderd het lokaal in een disco. Wanneer de leraar uitleg geeft, wordt er geen muziek opgezet, maar wel praat iedereen door elkaar. Regelmatig merkt een leerling iets op en eindigt de les in een gesprek met de leraar. De leraar verlaat dan het lokaal zonder iets uitgelegd te hebben. Hier veranderen de leraren namelijk van lokaal, niet de leerlingen.

Het praten in de klas gebeurt niet alleen tijdens de uitleg maar ook tijdens proefwerken. Zonder een hand op te steken klinkt het dan, "Profe, no entiendo". De leraar legt de leerling dan hetgeen uit wat hij niet snapt. De rest van de klas mag ook meeluisteren.

Tijdens proefwerken wordt ook makkelijk overleg gepleegd en daar lijken geen gevolgen aan vast te zitten. Laatst werd er iets in de klas gevraagd over een naam. Een andere leerling had deze naam niet gebruikt. Ze vroeg het aan haar buurvrouw, die hem ook niet had gebruikt. Daarna gingen ze in stilte verder, terwijl anderen ook hun conclusies trokken. Mijn gastzusje vindt dit heel vervelend want ze kan zich lastiger concentreren als iedereen tijdens het proefwerk praat.

Een ander ding wat hier heel normaal is, is eten en drinken in het lokaal. Koffie, koekjes en mate. Mate is een typisch Zuid-Amerikaans drankje. Je maakt het door 'yerba', een soort van theekruiden, in een 'mate' te doen. Vervolgens drink je door een metalen rietje, de 'bombilla'. Aan het drinken van dit drankje zitten verschillende regels verbonden.

Ten eerste drink je mate niet alleen. Mate wordt aan jou gegeven, jij drinkt hem op en geeft de mate terug aan de schenker. Deze schenkt opnieuw water of frisdrank in, afhankelijk van het jaargetij, en geeft hem door aan de volgende persoon. Verder is er altijd een schenker, mag je niet te lang doen over het drinken van je mate en zeg je nooit 'gracias' als iemand er een aanbiedt, tenzij je niet meer wilt. Misschien is het ingewikkeld, maar uiteindelijk is het drinken van mate ook een teken van vriendschap.

Nina met 'mate'
De school van Nina