Links jeugdburgemeester Elise van Lieshout en burgemeester Frank van der Meijden. Op de achtergrond leden van de Jeugdgemeenteraad
Links jeugdburgemeester Elise van Lieshout en burgemeester Frank van der Meijden. Op de achtergrond leden van de Jeugdgemeenteraad Foto:

Fietsroute 'Death Valley' geopend

Laarbeek - Eindelijk was het dan zover. Afgelopen woensdag 25 september werd de fietsroute genaamd Death Valley (dodenvallei) De Peel, door burgemeester Frank van der Meijden, jeugdburgemeester Elise van Lieshout en de jeugdgemeenteraad feestelijk geopend en konden belangstellenden mee fietsen.

In het kader van 75-jarig bevrijding werd er dit jaar op vele plaatsen stil gestaan bij het feit dat het 75 jaar geleden is dat men bevrijd werd en men in vrijheid kunnen en mogen leven. Dat waren de woorden van de burgemeester. Ook Laarbeek heeft hier herinneringen aan die in kaart zijn gebracht, zowel in de vorm van monumenten als plaquettes. Het afgelopen jaar hebben veel instanties vergaderd en samengewerkt om tot hele mooie initiatieven te komen.

Een hiervan was een mooie fietsroute te maken. Degene die het idee opperde was de VVV afd. Laarbeek maar deze haakte al na twee vergaderingen af. Daarna pakte de werkgroep Laarbeek herdenkt en viert en KHN (koninklijk horeca Nederland) afd. Laarbeek het idee over en ging er mee aan de slag. Omdat deze twee werkgroepen bekend staan om hun brede manier van samenwerking kwamen ze al snel genoeg in contact met de andere zes Peelgemeenten via medewerkers van Museum Klok & Peel Asten. Het idee groeide en groeide en nam steeds grotere vormen aan. Daarom kunnen ze nu spreken van een geweldige samenwerking waar alle Peelgemeenten een op elkaar aansluitende fietsroute hebben gemaakt en de meeste lopen langs de bestaande fietsknooppunten waarlangs de meeste oorlog- herkenningspunten liggen. In Laarbeek hebben ze ook de bestaande fietsroute genaamd 'van Terras tot Terras' hierin verweven. De route loopt langs knooppunten, is te downloaden en er is een folder met de beschrijving van de route. De route in Laarbeek is 28 km. Dus voor iedereen te doen.

De route is te verkrijgen bij alle VVV I punten en toeristen info's. Dit alles kon natuurlijk niet zonder goede samenwerking met de gemeente, maar bij iedereen stonden de neuzen dezelfde kant op, daarom gaan ze ook proberen meteen hierop door te zetten, om elk jaar tijdens de Bevrijdingsdagen met alle Peelgemeenten de routes in hun gemeente te herdenken, onderhoud plegen en evt. te voorzien van bloemen. Dit laatste gebeurt het hele jaar door al in Laarbeek door de werkgroep Laarbeek herdenkt en viert in samenwerking met Uitvaartcentrum De Groof.