Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Samen vieren in vrijheid

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Stormachtig en een beetje vochtig. Geen weer om in het openluchttheater de herdenkingsmaand af te sluiten. Gelukkig is de Sint Servaaskerk in Lieshout een goed alternatief. De akoestiek leent zich prima voor drie Laarbeekse koren die met stemmige muziek het aanwezige college en belangstellenden vermaken. Het gemengd koor uit Beek en Donk, De Klokkengieters en Vocaal Ensemble Korale, beide uit Aarle-Rixtel, brengen voornamelijk a-capella gezangen ten gehore, Korale in kleding uit de oorlogstijd. Seniorenorkest St. Caecilia zorgt tijdens de wisseling van koren voor een vrolijke noot. De drie koren eindigen 'gebroederlijk' samen met de symfonie van Beethoven 'Ode an die Freude' (Alle Menschen werden Brüder), in gebruik als Europees volkslied. Intussen wordt in het Brouwerij Café aan de overkant door kinderen en volwassenen hard gewerkt aan een kunstwerk dat vrijheid symboliseert. Er worden tekeningen en teksten gemaakt voor in een tijdcapsule met als thema 'Wat houdt vrijheid voor jou in?', die pas over 25 jaar open zal gaan. Vendelzwaaien, spelletjes van 75 jaar geleden spelen en op een ouderwetse foto gaan, soms ga je terug in de tijd.

Blijvend herdenken en vrijheid doorgeven aan de jeugd
Alle Laarbeekse gildes betreden in vol ornaat de Sint Servaaskerk. In een toespraak roemt burgemeester Frank van der Meijden zijn dorp om de betrokkenheid bij het organiseren van deze herdenkingsmaand. Er is een mooie dynamiek tussen de dorpen. Iedereen kan een beroep doen op elkaar. Hij noemt trots de verschillende projecten die afgelopen maand de herdenking van 75 jaar bevrijding kleur gaven. Specifiek benoemt hij doorgeven van vrijheid aan de jeugd. Middels een schoolproject hebben kinderen over de oorlog geleerd en Van der Meijden ervoer zelf in Lieshout dat de schooljeugd ook echt op de hoogte was. Het is de jeugd die het vuur van de vrijheid weer door moet geven. Laarbeekse gildes hebben dat goed begrepen, want ze vaardigden twee hele jonge gildebroeders af om de gildegroet te brengen. Ook hier heeft de jeugd de toekomst. Nadat vijf gildes, in een indrukwekkende stoet, niet met stille trom uit de kerk vertrekken krijgt Zoni Weisz het woord.

Oorlogskinderen
Sinto Zoni Weisz vertelt vol vuur en emotie over de ervaringen van zijn Sinti-familie tijdens de tweede wereldoorlog. Op 16 mei 1944 werden razzia's gehouden en het gezin Weisz werd opgepakt, afgevoerd naar Westerbork, kaalgeschoren en in de gevangenenbarak geplaats. Zoni was toevallig niet thuis, maar werd later alsnog opgepakt. De zevenjarige jongen ziet zijn familie in de trein naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau vertrekken om ze vervolgens nooit meer terug te zien. In deze trein ook Settela Steinbach. Van haar is een iconische foto gemaakt. Een jong meisje dat haar kale hoofdje verbergt onder een hoofddoek. Het jongetje Zoni ontsnapte met hulp van een goede agent en bouwt na de oorlog zijn leven op. Zoni's verhaal sluit goed aan bij de boodschap van jeugdburgemeester Elise van Lieshout die, nadat de jeugdgemeenteraad een kunstwerk over vrijheid heeft onthuld, aandacht vraagt voor de hedendaagse oorlogskinderen die in Laarbeekse schoolklassen, net als Zoni een nieuw bestaan proberen op te bouwen na oorlogsgeweld. Met een spectaculair optreden van 'Het tweede Brabantse orkest', een samenwerking tussen de drie Laarbeekse harmonieën, wordt de herdenking van 75 jaar Laarbeek afgesloten. Het gastoptreden van Dutch Pipes and Drums uit Tilburg maakt het optreden compleet. In het Brouwerij Café, met de klanken van BBC Jazz, wordt de vrijheid met een drankje beklonken. Vrijheid vier je samen.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding