Afbeelding
Foto:

Volop sportactiviteiten tijdens Nationale Sportweek

Tekst: Nick Leenders

Laarbeek – Afgelopen week was het Nationale Sportweek. Deze week staat centraal voor bewegen en sport. Volgens de organisatie van de Nationale Sportweek bepaalt de sport wie we zijn, wat we doen, waar, wanneer en met wie we dat doen. Deelnemen aan sport staat gelijk aan deelnemen met de maatschappij. In Laarbeek vonden op diverse locaties sportactiviteiten plaats.

Jongerenwerker Jaccy van den Enden organiseerde deze activiteiten vanuit Laarbeek Actief, een onderdeel van stichting ViERBINDEN. Alle activiteiten waren gericht op kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. "Meestal hebben oudere kinderen en jongvolwassenen al een vaste sport of hebben daar geen behoefte meer aan. Kinderen kunnen bij deze activiteiten kijken naar welke sport zij leuk vinden, want dat weten ze vaak nog niet echt."

Jaccy vertelt dat het voorheen Laarbeek Sportief heette, maar hier werden uiteindelijk steeds minder aanmeldingen op gedaan. "Laarbeek Sportief was altijd in een gymzaal waarbij elke vereniging zijn eigen hoekje had. De kinderen kregen zo alleen de leuke dingen van de sport mee, maar niet de minder leuke dingen", vertelt hij. Vanwege de vermindering van aanmeldingen besloot Jaccy om Laarbeek Sportief aan te sluiten bij de Nationale Sportweek. Verenigingen konden zich hiervoor opgeven om zo hun sport te kunnen presenteren aan de kinderen. De gemeente hielp hier graag aan mee. "Het is heel moeilijk om bij de sporten tien kinderen of meer te krijgen, want 85% tot 90% van de kinderen in Laarbeek sporten al bij een vereniging. Als een vereniging geen aanmeldingen had, boden wij de vereniging een clinic aan." Door de Nationale Sportweek kunnen kinderen de leuke kanten en de minder leuke kanten van een sport leren kennen op eigen locatie.

DeMooiLaarbeekKrant ging op pad en nam een kijkje bij een aantal activiteiten. Zo was er op dinsdag 24 september een High Intensity Interval Training (H.I.I.T) bij Lifestylecenter Laarbeek, dit was gericht op kinderen van acht tot twaalf jaar. Tijdens deze training doe je vier verschillende oefeningen en deze oefeningen doe je 3 rondes achter elkaar, maar bij elke ronde duurt de oefening langer. Na iedere oefening had je vijftien seconde pauze en na elke ronde had je één minuut pauze om even wat te drinken en wat rust te pakken. De 9-jarige Asja was zeer fanatiek en had veel doorzettingsvermogen. Na de 3 rondes ging ze nog acht minuten op de loopband. De hellingsgraad was iets omhoog gezet, zo lijkt het alsof je een heuvel oploopt. De fanatieke Asja zette de snelheid steeds iets sneller en hield dat acht minuten vol. Na de loopband was de High Intensity Interval Training voorbij.

Een dag later, woensdag 25 september, was er een Special Heroes Gym, eveneens bij het Lifestylecenter. Special Heroes Gym is gericht op kinderen met een 'rugzakje', die extra aandacht nodig hebben of speciaal onderwijs volgen. De bedoeling van Special Heroes Gym is dat het bewegen nog fijner, leuker en uitdagender is voor deze kinderen. De 13-jarige Collin begon met cardio en uiteindelijk mocht hij een rondje bootcamp doen, deze sportieve jongen vindt sporten leuk en dat liet hij ook zien. Dit jaar waren er iets minder aanmeldingen, maar één ding is zeker: er is volop gesport en bewogen door de jeugd in Laarbeek!

Afbeelding
Afbeelding