Kritisch

"Jullie zouden wel wat kritischer mogen zijn." Een uitspraak die we vaak horen. We hebben hier de laatste jaren ook wel actie in ondernomen door met een politiek verslaggever te werken. Maar echt kritisch, dat zullen wij nooit worden. Waarom niet?

Allereerst zijn wij natuurlijk niet voor niets een MOOI-krant. We zijn niet op zoek naar sensatie. We zijn op zoek naar mooie verhalen en belichten graag de positieve kant. We komen maar 1 keer per week uit. Op onze website (www.mooilaarbeek.nl) kunnen we actueel zijn, en dat zijn we dan ook. In de krant is het al vaak oud nieuws. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk actueel en ook kritisch te zijn. Maar we hebben ook als afspraak om bij onze eigen redactionele artikelen hoor-wederhoor toe te passen, zoals het hoort, vinden wij.

Dit hebben we ook onderzocht bij de inwoners via TipLaarbeek (ons representatieve burgerpanel). Wat willen zij lezen in onze krant? Dat zijn de mooie verhalen. Dat komt er steeds uit naar voren en daar blijven we dan ook naar op zoek gaan. En wie denkt dat wij altijd alles weten, heeft het mis. Heb je een leuk of mooi idee voor een verhaal? Geef het dan vooral door aan ons. Dan pakken wij het op!

Waarom wij niet wat kritischer zijn, heeft nog een reden. Ons verdienmodel in de krant zit puur in de advertentieverkoop. Dat werkt heel anders als bij een kritische krant zoals het Eindhovens Dagblad. Zij bestaan voornamelijk van hun abonnees. Neem bijvoorbeeld de gemeente. We schrijven erover en moeten objectief zijn, maar het is ook een klant van ons, waar we een heel fijne samenwerking mee hebben. En zo zijn er tal van ondernemers. Daar gebeurt dan iets ernstigs en daar zouden wij kritisch over moeten schrijven, maar daar zit ook meteen onze inkomstenbron, omdat het vaak een klant van ons is. Daarmee belanden we in een spagaat. Want als we over alles zo kritisch gaan schrijven, dan heeft Laarbeek volgend jaar geen MooiLaarbeekKrant meer.

Maar hoe we hier dan mee omgaan? Met de gemeente hebben we een duidelijke afspraak dat wij een krant zijn en objectief moeten blijven en dus kritisch mogen schrijven over hen. Dat wordt ook gerespecteerd. Het wordt zelfs aangemoedigd. Bij klanten van ons, waar iets mee gebeurt, nemen wij altijd zelf contact op om te bespreken hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Zo is onze relatie met Benik Hout nog steeds uit hetzelfde hout gesneden en hebben we ook Keurslager Danny Megens mee uit de brand geholpen. Op dat soort dingen zijn wij dan weer gebrand!