Spaarvermogen

Allereerst bedankt voor alle leuke, vooral mondelinge, reacties die ik op mijn eerste verhaal heb gekregen. Ik ga proberen er iets moois van te maken en u hoeft het niet met mij eens te zijn. Reacties zijn welkom…

Het onderwerp van vandaag is geen gemakkelijk onderwerp. Ik citeer wat mij is gevraagd: "Waarom wordt het vermogen van kleine spaarders bij het inkomen geteld zodat zij geen huurtoeslag ontvangen en elke maand een behoorlijk deel van het vermogen moeten aanspreken om een beetje van te kunnen leven. Veel ouderen hebben een klein pensioen, veel ziektekosten, kinderen en kleinkinderen die ze ook graag een cadeautje willen geven, waardoor er maar weinig overblijft om te kunnen genieten".

In het verleden kwam ik bij veel ouderen en nu nog ontmoet ik er erg veel. De ene vertelt me makkelijk rond te kunnen komen met de AOW en een klein pensioentje en de ander verteld daar erg veel moeite mee te hebben. De verhalen zijn erg wisselend. Het klopt inderdaad dat je geen zorg maar ook geen huurtoeslag krijgt bij een eigen vermogen van meer dan 30.360 euro en ook dat je vermogen meetelt voor de berekeningen van deze toeslagen.

Is dat nu eerlijk of oneerlijk, is dat nu rechtvaardig of onrechtvaardig? Ik denk dat het eerlijk is om te stellen dat de laatste jaren de ouderen zeker hebben moeten inleveren, vooral de ouderen die kwetsbaar zijn. Maar komen zij iets te kort?

Wij leven gelukkig nog steeds in een "solidariteitsmaatschappij" waar de breedste schouders de zwaarste lasten dragen en dat lijkt soms onrechtvaardig maar dat zijn wel de pijlers waarop onze samenleving is opgebouwd.

Zelf word ik ook niet altijd vrolijk van alle veranderingen waardoor het lijkt, dat wat eens onze verzorgingsstaat was, steeds verder aan het aftakelen is. In te veel praatprogramma's of op social media wordt benadrukt hoe slecht het met ons gaat maar als je goed rond kijkt dan zie je dat het allemaal wel mee valt en nog niet zo slecht is.

Dit laat onverlet dat de één het beter heeft dan de ander.