Afbeelding

ABL blijft zoeken naar opties om lastenverhoging te beperken

Bij de behandeling van de kadernota in juni is bekend geworden dat de gemeente Laarbeek een moeilijke financiële tijd doormaakt. De hoofdoorzaak is dat vele taken vanuit 'Den Haag' aan gemeenten zijn overgedragen zonder daarbij de benodigde middelen te geven om het werk goed uit te kunnen voeren. Probleem daarbij is dat de overgedragen taken, zoals de jeugdzorg, wettelijk verplichte taken zijn. Zorgvragen mogen niet geweigerd worden, of er nu wel of geen geld meer voor is. U hoeft de krant er maar op na te slaan en het wordt duidelijk dat nagenoeg alle gemeenten in Nederland met een fiks geldtekort zijn opgezadeld.

Tijdens de behandeling van de kadernota zijn vele bezuinigingen vanuit alle raadspartijen aangedragen. Naast harde bezuinigen is ook een verhoging van de OZB voorgesteld. Voor Algemeen Belang Laarbeek (ABL) staat daarbij voorop dat er een goede balans moet zijn tussen het voorzieningenniveau en de totale lokale lastendruk. Wij wilden ons niet op voorhand neerleggen bij de aangekondigde forse verhoging van de OZB. De lastendruk stijgt al fors voor u, zie voor komend jaar de verhoging van de zorgpremie en de provinciale verhoging van de wegenbelasting, om er maar een paar te noemen. ABL zal er alles aan doen, daar waar mogelijk, om de stijging van de OZB verantwoord te beperken.

Onlangs heeft het kabinet bekend gemaakt voor de jaren 2019 tot en met 2021 één miljard euro extra aan gemeenten ter beschikking te stellen voor de jeugdzorg. Dit om de druk op de gemeentelijke begroting te beperken. Gemeenten mogen daarom in hun meerjarenbegroting voor 2022 en 2023 een stelpost 'extra middelen jeugd' opvoeren om de lastendruk voor inwoners te beperken. Een belangrijke voorwaarde is dat dit wordt toegestaan door het provinciaal toezicht, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG. Dit is (tot op dit moment) voor bijna zestig procent van de gemeenten in Nederland reden geweest om van deze rekenmethode gebruik te maken.

Daarom hebben we als ABL tijdens de raadsvergadering van 3 oktober een motie ingediend. Met deze motie hebben we het college van burgemeester en wethouders gevraagd om in de uitwerking van de programmabegroting 2020 deze toegestane rekenmethode door te voeren. Wij hopen dat we op deze verantwoorde manier de OZB stijging weer iets kunnen beperken. Voor ABL blijft het belangrijk dat de verhouding tussen de lastendruk en leefbaarheid in balans blijft. We blijven daarom goed zoeken naar kansen en mogelijkheden om dit in Laarbeek te blijven realiseren.

Fractie Algemeen Belang Laarbeek

Afbeelding