Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Nieuw bokbierseizoen geopend in molen De Leest

Tekst: Martin Prick
Foto's: Joost Duppen

Lieshout - Royal Swinkels Family Brewers (Bavaria) presenteerde maandag 7 oktober op grootse wijze het nieuwe bokbier van 2019 in molen De Leest in Lieshout.

Biertje!
Directeur Noud Swinkels legt uit dat het een hele tour is voor een bierbrouwer om bokbier te maken. Maar de vraag is elk jaar groot genoeg om aan de wens van de consumenten te voldoen. Bokbier verschilt van andere bieren doordat het gemaakt wordt van diverse soorten tarwe, waarbij minimaal één soort langer wordt gebrand om het bokbier zijn karakteristieke donkerrode amberkleur te geven. Het ondergistend bier wordt gebrouwen volgens de Münchener methode, waarbij licht of donker bier ontstaat, dat altijd helder is. Rond deze tijd is het heel populair om een bokbier te drinken tot ongeveer december. Dan hebben veel mensen volgens Noud Swinkels wel weer zin in een ander speciaal biertje!

Preek
Het bier wordt dit jaar gepresenteerd in molen De Leest. Daarvoor zijn alle genodigden samengekomen in het Brouwerijcafé aan de Heuvel. Vandaar loopt de stoet genodigden, andere belangstellenden en het gilde achter de bierwagen aan, die wordt getrokken door een medewerker en... burgemeester Frank van der Meijden! "Ja ze vroegen nog een vrijwilliger die de kar wilde trekken, en dat heb ik toen maar gedaan", legt de burgervader lachend uit. Als de stoet de molen heeft bereikt wordt binnen op een centrale plaats nog even wat verteld over het jaarlijkse gebruik, bij het tot stand komen van het nieuwe bokbier. Pater Wester heeft de taak het nieuwe bier te zegenen, maar voordat hij hiertoe overgaat, krijgen de mensen nog even een preek. Het wordt een preek, die zo het midden zou kunnen houden tussen het product van een tonprater en een column. Gelardeerd met diverse moppen, al dan niet seksistisch van aard, wordt het een leuke preek. Sommige toehoorders verzuchten, dat ze zouden overwegen weer wat meer naar de kerk te gaan als dit de normale gang van zaken was!

Niveau
Uiteindelijk wordt dan toch het bier aangeslagen en kunnen de dorstige kelen worden gesmeerd. Op veel plaatsen is te horen, dat de smaak voortreffelijk is en veel beter dan het bier van vorig jaar. Een geweldig compliment voor de brouwers van dit herfstvocht! Het geheel wordt opgeluisterd door De Bokken, een gelegenheidskapel, die voor leuke, bij bierfeesten passende muziek zorgt. Eerst vanaf de eerste verdieping van de molen, maar ook zij dalen wat later af tot het normale niveau om de dorstige genodigden muzikaal 'bij te staan'.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding