Afbeelding
Foto:

Ook de gemeente is een lerende organisatie

Toekomst van Vierbinden?

Midden in de zomervakantie overviel ons een bericht uit DeMooiLaarbeekKrant. De krant kopte 'Einde van de Vierbinden, niet van het welzijnswerk in Laarbeek'. Een paar dagen later tijdens een etentje waar ook veel vrijwilligers van Vierbinden aanwezig waren kwam dit thema ter sprake. Niemand was op de hoogte. Iedereen was verrast, verbaasd, was teleurgesteld, voelde zich gepasseerd. "De activiteiten van Vierbinden stoppen niet", werd beweerd, "maar zullen worden overgedragen aan een andere, externe, meer robuuste organisatie". Vierbinden zou te kleinschalig zijn en daardoor te kwetsbaar. Althans dat vindt het gemeentebestuur. Een definitie van robuust en kwetsbaar wordt verder niet gegeven. Voorts lezen we: Vierbinden heeft niet de door de gemeente veronderstelde meerwaarde kunnen leveren. Wat met veronderstelde meerwaarde precies wordt bedoeld wordt eveneens niet geduid. Waarom wisten wij -de bij Vierbinden betrokken professionals en 250 vrijwilligers- niet van dit plan, waarom zijn we hier niet bij betrokken? In een veranderende wereld waarin wordt gesproken over participatie door de burgers, over inbreng van onderop, is deze procesgang op zijn minst merkwaardig. Een 'gesloten' procesgang, met besluitvorming gebaseerd op een geheim rapport lijkt hier niet gepast. Het frustreert de betrokken vrijwilligers. Het roept vragen op.

In de achterbanvergadering van het CDA werd het gevoelde onbehagen verwoord in een aantal concrete vragen die door onze fractievoorzitter Marcel van der Heijden in de raadsvergadering van 22 augustus zijn gesteld. De geheimhouding op het onderzoeksrapport is toen opgeheven. Dat verhoogt de transparantie in het besluitvormingsproces enigszins. Het gemeentebestuur wil de activiteiten van Vierbinden onderbrengen bij één externe buiten-gemeentelijke partij. Dat geldt zowel voor de organisatie van het welzijnswerk alsook voor het beheer van drie dorpshuizen. Twee belangstellende partijen hebben zich hiervoor gemeld.
Maar of het voorgenomen besluit van het gemeentebestuur het juiste is? Een Laarbeeks burgerinitiatief denkt daar anders over. In de raadsvergadering van 3 oktober geeft de heer Johan van der Heijden, trekker van het initiatief, uitleg over dit burgerplan. De initiatiefnemers vinden het onwenselijk dat beheer en exploitatie van de dorpshuizen worden neergelegd bij een externe organisatie buiten Laarbeek. Burgers moeten de eigen regie houden, met korte lijntjes naar de gebruikers. Dat is hun opvatting. De raadsleden staan positief tegenover dit burgerinitiatief. Afgesproken wordt dat de initiatiefgroep een nader uitgewerkt plan (een zg. propositie) indient.
Inmiddels is dat gebeurd. Het college zal dit plan bij de besluitvorming betrekken en meewegen met de plannen van de twee andere externe partijen. Die weging vindt plaats aan de hand van vooraf aan partijen verleende duidelijke beoordelingscriteria. Wij vinden dat positief. Ook de gemeente is een lerende organisatie.

Wordt vervolgd op de raadsvergadering van 7 november.

Jacques Kals,
voorzitter CDA Laarbeek