Inloopbijeenkomst mestbewerkingslocaties

Laarbeek/Regio - De Metropoolregio Eindhoven houdt maandagavond 28 oktober in samenwerking met de provincie Noord-Brabant een inloopbijeenkomst over de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau mestbewerkingslocaties (NRD). Deze notitie beschrijft de aanpak en de processtappen om tot een locatiebeleid voor mestbewerkingsinstallaties in Brabant te komen.

Tijdens deze bijeenkomst wordt er informatie verstrekt en is er gelegenheid om vragen te stellen. De bijeenkomst wordt gehouden van 19.00 tot 22.00 uur in het Van der Valk Hotel Eindhoven aan de Aalsterweg 322 in Eindhoven. Alle belanghebbenden bij de NRD Mestbewerkingslocaties zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

De gemeenten in Zuidoost- en Noordoost-Brabant, waaronder Laarbeek, hebben samen met de provincie Noord-Brabant het initiatief genomen om via een zogenaamde planMER tot een locatiebeleid te komen voor mestbewerkingsinstallaties in Brabant. Doel is dat er een helder afwegingskader tot stand komt. Op basis van dit kader, kunnen overheden afspraken maken over waar zich in de regio de beste locaties bevinden voor deze mestbewerkingsinstallaties. Aanvragen voor nieuwe vestigingen of uitbreiding van bestaande mestbewerkingsinstallaties kunnen dan vanuit dat oogpunt worden beoordeeld. De planMER brengt deze locaties in beeld.

Indienen zienswijze
De concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau mestbewerkingslocaties gaat in op de te realiseren opgave (hoeveel mest moet worden bewerkt), de alternatieven (welke locaties worden onderzocht), varianten en scenario's die in het planMER worden onderzocht en hoe tot een beoordeling te komen. Ook beschrijft de NRD het te volgen proces.

Kijk voor meer informatie over de NRD mestbewerkingslocaties op de website van de provincie Noord-Brabant. Tot en met 8 november kan iedereen een zienswijze indienen. Kijk voor het indienen van een zienswijze op deze webpagina.

De gezamenlijke overheden streven er naar dat via de georganiseerde inspraak en via deze bijeenkomst alle relevante vragen meegenomen worden in het proces zodat ze een goed onderbouwd afwegingskader kunnen maken.

Eerste stap naar duurzame mestbewerking
Mestbewerking is een belangrijke stap in een circulaire landbouw waarin mest wordt gebruikt voor bodem en gewas. Breed-gedragen afspraken over mestbewerkingslocaties in Brabant dragen bij aan de transitie naar een duurzame landbouw in de regio. De NRD vormt daarin een eerste aanzet.