De bezuiniging in de prullenbak

Dat was een verrassing afgelopen vrijdag. De gemeente krijgt vanuit het Gemeentefonds (Rijk) meer geld dan verwacht, waardoor er een streep gaat door de meest ingrijpende bezuinigingen. Zo hoeft er niet meer bijna 4 ton op sociaal-culturele subsidies bezuinigd te worden en blijft de geldkraan ook in stand voor VVV Laarbeek en de bibliotheek. Voor de inwoners gaat de Onroerendezaakbelasting (ozb) niet met 38%, maar met 28% omhoog. Op 7 november vindt er een besluit over dit voorstel in de gemeenteraad plaats.

Een positieve verrassing? Ja, want de lasten gaan minder hard stijgen dan verwacht en er wordt niet gekort op bovenstaande subsidies. Een verhoging van de ozb zat er al jaren aan te komen. En laten we eerlijk zijn: we leven al jaren met lage lasten in Laarbeek. Een verhoging is een keer noodzakelijk en met deze verhoging hebben we nog steeds niet de hoogste lasten van De Peel.

Maar die bezuinigingen die op de planning stonden? Natuurlijk is het fijn dat ze niet doorgaan, maar ze hebben wel voor nogal wat ophef gezorgd. Waarom? Er is gecommuniceerd over ingrijpende bezuinigingen, die nu – naar alle waarschijnlijkheid – niet doorgaan en er zou onbegrip zijn voor de keuzes die het college in deze bezuinigingsronde maakte. Bijvoorbeeld de kledinginzameling die de gemeente voornemens is zelf te gaan doen, waardoor Stichting Pandilla 'vriendelijk bedankt' is. Weet de gemeente dat de textielinzameling de noodklok heeft geluid? Vanwege steeds meer vervuilde kleding(bakken) dreigt de inzameling te stagneren en gaan de verdiensten fors omlaag. Maar ook een verontwaardigde VVV Laarbeek vanwege – zoals zij het stellen - slechte communicatie vanuit de gemeente en een bieb die een half jaar lang met het handen in het haar heeft gezeten, omdat een sluiting voor Aarle-Rixtel en Lieshout dreigde, hebben voor onbegrip en onrust gezorgd.

Was deze ophef het afgelopen half jaar nodig geweest? Hadden deze voorgenomen bezuinigingen niet onder de pet kunnen blijven, totdat er duidelijkheid was over het daadwerkelijke bedrag dat Laarbeek gaat ontvangen? Of wordt er dan gehandeld tegen de wet in? Eén ding is duidelijk: er had veel discussie en ophef bespaard kunnen blijven. Maar dat is achteraf – en voor buitenstaanders – makkelijk praten. De beste stuurlui staan nog steeds aan wal. We willen allemaal het beste voor ons MOOIE Laarbeek. We gaan ervan uit dat de gemeente ook vanuit deze gedachte opereert. Dus was het een positieve verrassing? Ja, zeker!