Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Bierliefhebbers genieten op Laarbeeks Bierfestival

Tekst: Alexander Brutsaert
Foto's: Joost Duppen

Aarle-Rixtel - Een grauwe zaterdagmiddag moet de pret niet drukken, want er staan lekker speciaalbiertjes te wachten. Er is zelfs een geheel festival aan toegewijd. Velen komen in de Oude Klokkengieterij kennismaken met nieuwe biertjes en sommigen willen gewoon genieten van het oude vertrouwde.

Remco Driessens zit in de organisatie van het Laarbeeks Bierfestival en verheugde zich erg op de tweede editie die afgelopen zaterdag plaatsvond. De vorige, eerste editie, telde liefst zeshonderd bezoekers en dat smaakte letterlijk en figuurlijk naar meer. Er zijn nieuwe brouwerijen present op het festival. Rond 'Beer O'Clock' stroomt de Klokkengieterij aardig vol. Het valt echter wel op dat vooral volwassenen aanwezig zijn, want er zijn weinig jongeren te bekennen.

Biersoorten
Er zijn acht verschillende brouwerijen aanwezig op het festival om hun bieren te laten proeven. Deze brouwerijen zijn gevestigd in Laarbeek of omliggende gemeentes. In totaal hebben al deze brouwerijen zo'n dertig biertjes die ze op deze dag uitgeven, allemaal erg verschillend. Wie van licht bier houdt, kan witbier pakken. De liefhebber die seizoensgebonden bier wil bemachtigen en echt iets zwaar wil, heeft veel keuze: dubbels, tripels of echte herfstbokken, die oplopen tot maar liefst 10 procent. Ben je meer van speciaal bier, dan kun je genieten van een IPA of een blond bier.

Bier en…
Een drank uit mout en hop is natuurlijk heerlijk, maar dat is er niet alleen. Er staan tentjes waar je broodjes kan halen of een stuk vlees, verzorgd door Des Lekker en TeambierBQ. Het is weliswaar een bierfestival, maar je hoeft als aanwezige dat niet per se te drinken. Café van de Burgt heeft daarom voor fris en wijn gezorgd. Natuurlijk wordt er flink geouwehoerd op het festival met een biertje en een borrelhapje. Er is zelfs livemuziek. Een banjospeler op een neppaard speelt en zingt onder meer Amerikaanse country- en folkklassiekers.

Primeurtjes
Er zijn ook bieren aanwezig die hun primeur kennen tijdens dit festival. Zo heeft Brouwerij Pinterman de Classic. Dat is een Belgian Strong Dark Ale met een rijke compositie van gebrande mouten en vleugjes fruit en eikenhout van 8 procent. Verder is Onweis van Brouwerij Willem Zuyd een primeur. Het is een Imperial rogge weizen van 6,8 procent.

Remco vertelt dat de bierbrouwers het sowieso heel leuk vinden om met bier te experimenteren. "We hebben bijvoorbeeld een witbier waarin lindebloesem zit verwerkt en een Stout Bier waarbij we vanille hebben toegevoegd. Daarmee geef je het bier net een andere smaak." Tenslotte is er een bier van eigen brouwerij dat hij aanraadt; Laarbeeks Goud. "Ons Goud is een wat zwaarder bier, een tripel van 9 procent, en heeft een mooie zoete afdronk. Een zacht bier met heel veel karakter." Dit bier is misschien wel zwaar, maar het is volgens Remco en zijn medebrouwers zeer de moeite waard. De Laarbeekse brouwers zullen deze dag naar alle waarschijnlijkheid met een welverdiend biertje afsluiten.

Afbeelding
Afbeelding