Afbeelding
Foto:

Geslaagde JOTA-JOTI dag bij Scouting Aarle-Rixtel

Tekst: Roy van den Tillaart (MLTeenz)

Aarle-Rixtel – Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet. Met veel leuke verschillende soorten spelletjes kunnen de kinderen zichzelf vermaken.

Met spelletjes punten verdienen
Iedereen die bij de JOTI-JOTA dag aanwezig is kan binnen en buiten leuke spelletjes doen om punten te verdienen. Je kan bijvoorbeeld punten verdien doormiddel van puzzels, escape rooms voltooien, op een blote voeten pad lopen en nog veel meer andere activiteiten. De kinderen krijgen een pasje op hun eigen naam waarop ze hun punten kunnen verzamelen dat doen ze alleen of samen. Die punten krijgen ze pas op het pasje als ze een code hebben, die code zit bijvoorbeeld in een puzzel of een opdracht verstopt. Als ze die code hebben, moeten ze naar de leiding.

Competitie om de hoogste score te halen
De leiding scant het pasje en vult de door de kinderen gezochte code in. Als alles klopt dan krijgen de kinderen hun punten. Maar het kan ook zijn dat ze een verkeerde code hebben. Dan moeten ze terug naar het spel en de goede code zoeken. Om het spel competitief te maken staat er ook een scorebord in het midden van het scouting gebouw. Daarop kunnen de kinderen de punten zien die zij hebben gehaald. Er staan niet alleen hun eigen punten op, maar ook die van hun vriendjes zodat ze steeds bij kunnen houden wat de ander heeft en daar overheen proberen te gaan.

Contact met andere verenigingen door zelfgebouwde zendmast
Er zijn niet alleen spelletjes, maar er zijn ook computers waar de kinderen met andere scouting verenigingen uit Nederland op kunnen chatten. Dan kunnen ze praten over wat die andere kinderen van de dag vinden. Dat doen ze via een zendmast die de scouting zelf heeft gemaakt. Hopelijk blijven de scouts nog jaren succesvol zenden en blijft deze activiteit nog heel lang bestaan.

Afbeelding
Afbeelding