Eenzaamheid

Ik heb ruim 40 jaar in de Gezondheids- of welzijnszorg gewerkt en één van de moeilijkste onderwerpen heb ik altijd 'eenzaamheid' gevonden. Wat is nu eigenlijk eenzaam?! Als je het woord opzoekt in het woordenboek staat er geschreven 'alleen, zich alleen voelend, zonder contact met anderen'. Het lijkt allemaal heel duidelijk maar is dat ook zo?

In mijn werkzame leven ben ik veel (oudere) mensen tegen gekomen die altijd alleen thuis woonden maar wel de televisie en de radio hadden en zij voelden zich naar eigen zeggen nooit alleen of eenzaam. Ook kwam ik mensen tegen die dagelijks vele mensen om zich heen hadden en die toch aangaven alleen te zijn of zich eenzaam te voelen. Soms spreek ik ook mensen die vaak in grote groepen verkeren en zich alleen en eenzaam voelen.

Zegt het nu maar, wat is eenzaam?

Er is de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan eenzaamheid en ik heb best goede programma's (o.a. bij omroep Max) gezien. Maar zullen dit soort programma's die eenzaamheid oplossen?

Ik denk dat eenzaam zijn of je eenzaam voelen alles te maken heeft met je gevoel. Waar je ook bent of wat je ook doet, je kunt in één keer het gevoel krijgen dat je alleen bent en dan voel je je ook eenzaam ondanks het feit dat mensen om je heen het nog zo goed met je voorhebben. De leegte die je bv. voelt als je je partner verliest, is door duizenden mensen niet op te vangen, daar moet je zelf je weg in proberen te vinden. Dat is niet makkelijk.

Wat kun je doen als buitenstaander of kennis van iemand waarvan je denkt dat hij of zij vaak alleen of mogelijk eenzaam is? Ik denk op een bepaalde ongedwongen manier iemand aanbieden om ergens mee naar toe te gaan, thuis een praatje mee te gaan maken dan merk je gauw genoeg of zo iemand dat op prijs stelt. Als dat zo is ga er dan mee door, maar dring je nooit op.

Mensen die zich vaak alleen voelen of eenzaam zijn wil ik vragen om dit te delen met anderen. Dit is heel moeilijk maar als je het doet zul je merken dat er heel veel mensen zijn die geven om een ander…