Afbeelding
Foto: BZET De Bosduvels

Spannende mountainbiketocht in Halloween-stijl zorgt voor sfeervolle avond

Tekst: Alexander Brutsaert

Lieshout/Mariahout – Het is zaterdag 2 november en Halloween lijkt voorbij. Toch is dat nog zeker niet het geval. Er staat die avond namelijk een grote 'Halloween Nightbike' gepland. Een mountainbiketocht in het donker, helemaal in de trend van het griezelfeest. Het evenement werd voor het derde jaar op rij gehouden door BZET De Bosduvels.

Route
De tour is zo'n 35 kilometer rondom Mariahout en een klein stukje Lieshout. De route is voornamelijk door de bossen en buiten de bebouwde kom, maar de participanten zullen eveneens door Mariahout gaan. Zowel de start als de finish is bij Scouting Lieshout-Mariahout. De tocht start om 19.00 uur. Het verschilt natuurlijk per individuele deelnemer hoe lang je over de gehele fietsroute doet, maar de organisatie schat dat dit ongeveer twee uur duurt. Er is geen kaart, maar mochten de deelnemers verdwalen, dan kunnen ze altijd de oranje pijlen blijven volgen die op de gehele route te vinden zijn.

Speciale locaties
Het is een mooie, spannende, maar vooral moeilijke route om te fietsen. Het is op te merken dat de bospaden en de smalle zandwegen echt niet te doen zijn met een normale fiets. Het is bovendien heel erg donker en dat kan nogal gevaarlijk zijn, want de mountainbikers trappen erg snel en zullen dus voorzichtig moeten rijden in de bossen.

Er zijn een aantal bijzondere locaties, waaronder de vuilnisbelt op het Ginderdoor. Hier is een erg steile weg, de duisternis is aanwezig en is een kettingzaag te horen wanneer je een spook passeert. Bovenaan de top is een soort toren te zien.

De mountainbikers rijden eveneens door de loods van Harold Vereijken die helemaal klaar is gemaakt voor deelname. Het duurt even voordat zij aankomen, maar dan is hier net als op andere locaties een kettingzaag te horen. Daarna moeten ze hun ogen goed op de weg houden, want er staat een grote rookmachine. De bocht om en daar is de grote stijger waar de mountainbikes perfect overheen kunnen crossen. Er is echter een enkeling die de poging niet waagt en eromheen rijdt.

De fietsers gaan dus ook door de kom van Mariahout. Even verderop rijden de mountainbikers zelfs door een tuin, van familie Aarts. Daar staat een brandweerwagen om een schuimbad te vullen waar de deelnemers door moeten zien te komen. Rondom het bad is een soort buurtfeest aan de gang waarbij de tweewielers zeker worden aangemoedigd. Het is een slijkfestijn met al dat schuim, maar dat levert grappige beelden op.

Finish
Een spectaculair einde is in zicht wanneer de eerste deelnemers binnenkomen bij de scouting. Drie vlammenwerpers branden wanneer de bikes over het finishheuveltje gaan. Dan is de funride voorbij, want het was eigenlijk een wedstrijd voor de lol. Als je klaar bent, kun je als deelnemer gratis een broodje hamburger scoren. De avond wordt afgesloten met de prijs voor de mooist verlichte fietst door Tria Fietsen en de deelnemers verzamelen zich uiteindelijk bij het kampvuur om over de tocht na te praten.

Afbeelding
Afbeelding