Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Begroting Laarbeek, eindpunt van een lange weg

Tekst: Daan Daniëls

Laarbeek - Donderdagavond 7 november zal (normaal gesproken) duidelijk zijn hoe de begroting van Laarbeek voor 2020 er uit gaat zien. Een eindpunt van een lange, zeer hobbelige weg die het college moest bewandelen vanaf april van dit jaar. Hoe zat het ook al weer?

Begin juni presenteerde het college de kadernota. In die kadernota staan de plannen voor Laarbeek voor de komende jaren. Duidelijk was al dat de financiële situatie van Laarbeek niet heel rooskleurig was. Om het huishoudboekje van de gemeente weer op orde te brengen was het eerste voorstel van het gemeentebestuur om de onroerende zaak belasting (ozb) met 20 procent te verhogen. Dit was nodig om het hoge voorzieningenniveau in Laarbeek in stand te houden. Daarnaast zou er bezuinigd moeten worden op de bibliotheek (50.000 euro) en de VVV. Tevens zou er 300.000 euro minder uitgegeven worden aan subsidies voor verenigingen en instellingen. "Het was geen makkelijke keuze. Onder de streep komen we nu eenmaal tekort. Om fundamentele dingen te behouden moeten we dat gat opvullen met een extra verhoging van de ozb", gaf toenmalig wethouder van Financiën Ria van der Zanden toen aan.

De gemeenteraad mocht hier zijn zegje over geven. De bewuste vergadering van eind juni werd een bijzondere. In de week voorafgaand werd namelijk duidelijk dat Laarbeek minder geld zou krijgen uit het gemeentefonds dan verwacht. De ozb moest met 38 procent omhoog gaan. Tijdens de vergadering waren alle partijen niet blij. Er kwamen voorstellen om extra te bezuinigen, maar aan het einde van de rit, bij de stemming over de kadernota, was een meerderheid voor het aannemen van de kadernota. PNL stemde tegen, die partij wilde de kadernota voor kennisgeving aannemen om te kijken of er nog meer bezuinigd kon worden. PNL-wethouder Van der Zanden zag die tegenstem van haar eigen partij als een vertrouwensbreuk. "Het coalitieakkoord is Handen Ineen. Ik heb zojuist geconstateerd dat de handen zijn losgelaten", gaf ze in een verklaring aan, waarop ze opstapte.

De politieke partijen steggelden over hoe nu verder. Alle partijen zaten namelijk in het gemeentebestuur. Het vijfpartijenakkoord was een voortvloeisel uit de verkiezingen van 2018. Het opstappen van de PNL-wethouder, zorgde uiteindelijk ook voor een nieuwe politieke werkelijkheid in Laarbeek. PNL ging de oppositie in en ABL, CDA, PvdA en De Werkgroep gingen verder in het college.

En dan is daar ineens wel goed nieuws uit Den Haag. Uit nieuwe gegevens blijkt dat Laarbeek toch meer geld krijgt dan verwacht. Het nieuwe college kiest ervoor om zo de lasten van de burgers minder te verzwaren dan eerst de bedoeling was. De ozb gaat niet met 38, maar met 28 procent omhoog. En de bezuinigingen op de bibliotheek, VVV en de subsidies voor verenigingen en stichtingen zijn van de baan. "Ik spreek van een mindere tegenvaller. Want zonder ozb-verhoging kunnen we de ambities en de voorzieningen die we in Laarbeek hebben, niet overeind houden. We moeten balans houden tussen wat we wensen en wat we realiseren", gaf de nieuwe wethouder van Financiën Greet Buter aan.

Donderdagavond 7 november heeft de gemeenteraad het laatste woord over de begroting van 2020. Er zullen nieuwe voorstellen komen om de lasten nog verder te verlichten, of deze voorstellen realiseerbaar zijn, zal moeten blijken. Feit is wel dat aan het einde van de vergadering duidelijk is waar de inwoners van Laarbeek aan toe zijn voor 2020. Het eindpunt van een lange hobbelige weg.