Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

"De mantelzorgers in het zonnetje gezet!"

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - Mantelzorg is niet vanzelfsprekend en daarom werden de mantelzorgers van Laarbeek afgelopen zondag in het zonnetje gezet. Elk jaar is op 10 november de 'Dag van de Mantelzorg' en daarom organiseerde de Vierbinden een leuke gezellige middag vol plezier. Ruim honderd mantelzorgers, maar ook wethouder Monika Slaets was aanwezig bij deze middag.

"Bij de ViERBINDEN staan inmiddels zo'n 600 mantelzorgers ingeschreven", vertelt Hugo Greeven, interim-directeur ViERBINDEN. "Deze dag willen we mensen verrassen die zorgen voor een ander." Mantelzorgers hebben de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten zoals familieleden, vrienden, kennissen en buren. Mantelzorgers worden niet betaald voor de langdurige zorg die ze geven en juist daarom verdienen ze het om een dag verwend te worden. 'Ik sta met veel trots voor jullie, waarom trots? Omdat ik het feit waardeer dat jullie als mantelzorgers dag in, dag uit zorgt voor uw naaste", zegt Hugo. En daar draait het allemaal om deze dag. "De zorg voor je naasten is als een mantel. Die verwarmt, beschut en beveiligd!"

Jonge mantelzorgers
Mantelzorger zijn is niet alleen maar fijn. Veel mantelzorgers zijn overbelast, voelen zich eenzaam of hebben moeite hun sociale netwerk bij te houden. De gemiddelde leeftijd van de mantelzorger gaat ook omhoog. "Maar we zien ook dat er meer jongere mantelzorgers bij komen", vertelt Hugo. "Jongere broertjes en zusjes die thuis meehelpen met bijvoorbeeld een inwonende opa en oma of een broer of zus met een beperking." Voor deze jongeren wil ViERBINDEN dit jaar voor het eerst graag een aparte dag organiseren.

De Briljantjes
Veel mantelzorgers vonden het prettig om in het zonnetje gezet te worden en even niet bezig te zijn met zorgen. Onderling konden ze wat ervaringen uitwisselen. De middag werd feestelijk begeleid door de dames van 'De Briljantjes'. Lachen, gieren en brullen met die vier mooi uitgedoste dames. De zaal moest even loskomen, maar het werd een geweldige interactie tussen publiek en de dames. Meezingen onder het genot van een hapje en een drankje en zelfs selfies maken met de dames. De middag was top!

Bekijk alle foto's van deze gezellige dag op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding