Afbeelding
Foto: Daphne Poulisse

Herdenkingsbijeenkomst veteranen van Laarbeek

Tekst: Martin Prick
Foto's: Daphne Poulisse

Beek en Donk - Voor de 27e keer werd een bijeenkomst gehouden voor de veteranen van Laarbeek. Zaterdag 9 november stond in het teken van verbroedering, maar begint altijd met herdenken.

Smokkelen
Herdacht worden de gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Ook worden de namen opgelezen van de veteranen die sindsdien zijn gestorven. Veteranen zijn alle mensen, die als militair een rol hebben gespeeld in het behouden van de vrede op de hele wereld. Dat dat niet altijd direct met oorlog te maken heeft blijkt uit het verhaal van de heer Jacco van Hout. Hij werd als marineman in 1997 uitgezonden voor Iraki Freedom, naar aanleiding van de naweeën van de Golfoorlog in 1990. Jacco werkte aan boord als kok, maar daarnaast had hij een medische opleiding en was hij medeverantwoordelijk bij het doorzoeken van schepen. Het embargo tegen Irak moest worden gecontroleerd en daar had Jacco een rol in. "Ook tijdens de oorlog tegen drugs in het Caraïbisch gebied heb ik schepen doorzocht om te kijken of ze drugs smokkelden".

Vriendschapsbanden
Behalve veteranen zijn er ook mensen aanwezig, die belangrijk zijn geweest voor Laarbeek en daarvoor een onderscheiding hebben ontvangen. Zo is bierbrouwer Peter Swinkels aanwezig en weerman Johan Verschuren. De laatste zegt het belangrijk te vinden aandacht te schenken aan alles, wat in Laarbeek plaatsvindt. "Ik krijg daar een officiële uitnodiging, en daar ga ik op in", legt Johan uit. "Meestal zit ik dan naast Peter Swinkels, en dan kan ik verhalen vertellen over het weer en van vroeger, wat ik allemaal heb meegemaakt". Voormalig secretaris Jan van den Boogaard van de veteranenvereniging vertelt over het ontstaan van de veteranengroep. Oprichters Wim van Haaren en Theo Spierings vonden dat er iets moest gebeuren om de groep jaarlijks bij elkaar te brengen. De eerste voorzitter werd Huub van de Vrande. Harriët van den Elzen-Van de Ven vertelt, dat de plaats van oprichting de kleine zaal van Heinsbergen op de Donk is geweest. Drijfveer is volgens haar geweest, dat de Indië-veteranen graag nog eens met elkaar echt Indisch wilden eten om de vriendschapsbanden te verstevigen.

Stemmig
Burgemeester Van der Meijden citeert in zijn toespraak de tekst van de jeugdburgemeester in de bevrijdingskrant. Zij zegt, dat het belangrijk is de oorlog te herdenken, want in de geest van vluchtelingenkinderen is die nog lang niet voorbij. Naast de toespraken is er muziek. De reveille en de taptoe worden door Nick Heesakkers feilloos gespeeld. Het klarinetkwartet El Viento speelt stemmige muziek om het begin van deze gezellige dag toch op een serieuze manier te beginnen.

Afbeelding
Afbeelding