Crisis? Crises!

Wat voor een inspiratie kan men een redacteur, columnist nóg meer geven, dan de taferelen die er op dit moment, én óók nog op sportgebied, spelen? Niks toch? Het komt je aangewaaid, de talrijke informatie betreffende zaken, soms zware noodsituaties, waarbij het functioneren van welke vereniging, club, bestuur, voorzitter, trainer, speler, of wie dan ook, ernstig verstoord is geraakt! Van oorsprong is de term neutraal, doch heeft het vanuit 'onze mond' vaak een negatieve lading. En het is er niet één, maar je kunt vandaag de dag tientallen crises opnoemen! En ik hoef hier maar de feiten te vermelden!

Zijn meerdere economen het erover eens zijn dat er in 2020 weer een economische crisis dreigt, nu bestoken ze je met de stikstofcrisis en ontstaat er een politieke crisis over het bombardement in Hawija. Natuurlijk van een grote orde, deze noodsituaties en niet te vergelijken met de soorten noodkreten uit het hedendaagse top- én amateurvoetbal, maar voor betrokkenen en anderen tóch wél heel belangrijk!

Kijk vandaag (maandag de 11e ten tijde van schrijven) maar eens in de dagbladen en het liegt er niet om. De apps met karikaturen en grappen over ontslagen en nog 'op te zouten' trainers vieren hoogtij op de telefoons! De ergste die er aan moet geloven is van Bommel en zijn PSV!

"Er is geen crisis, niks aan de hand, wat pech met blessures", zijn de woorden van de trainer die het niet gemakkelijk heeft, maar vooral ook vergeet zelf in de spiegel te kijken. Meningen te over, zelfs bij de achterban zijn er negatieve klanken te horen. Inderdaad PSV onwaardig, maar het gebeurt en de heftigheid is ongekend, wordt er geschreven. Zie ook nu Maaskant, die aan wil blijven, maar niet met de huidige spelers... enige tijd later wordt ie ontslagen. Maar ook clubs als Napoli, met zijn muitende spelers en Bayern München, met het wegsturen van hun trainer, zijn toch óók situaties waar het niet allemaal vlekkeloos verloopt. Ook het Dinamo Kiev, waar de aanhang de tegenstander en zijn supporters zó erg discrimineert, dat men huilend van het veld gaat! Tja... of kijk ook naar Feyenoord, waar vele bestuursleden de brui eraan hebben gegeven in de afgelopen tijd en nu ook de trainer passé is! Maar eigenlijk hoef ik nog niet eens zo héél ver weg te kijken, om een '(be-)stuurloze' vereniging tegen te komen...

Heb ik de afgelopen weken nog gesprekken gevoerd met de voorzitters van onze Laarbeekse voetbalclubs, treedt daar de voorzitter van Sparta'25 af! Het interview hadden we op het juiste moment nog gehouden. En niet alleen híj! Op dit moment blijkt er nog maar één bestuurslid 'actief' te zijn, wat dat dan ook moge betekenen. Een grote onvrede bij de opgestapte bestuursleden; onderlinge meningsverschillen, verschillende visies nastrevend of juist géén visie hebbend, nog immer die miscommunicaties, niet nakomen van afspraken, eigen regels maken, een dolende VTC (Voetbal-technische Commissie), wél of niet de juiste mensen op de juiste posities, wél of niet vrijwilliger zijn... allemaal redenen die je in de wandelgangen hoort, wat je ziet gebeuren, waar over gepraat wordt, wat men kwijt wilt, waardoor Sparta'25 een bestuurloze vereniging is!

Hopelijk staan er mensen op, die het tij kunnen keren en dat zou dan voor alle crises hier vernoemd, moeten gelden. Zoals altijd zal de tijd het leren en zullen de resultaten meestal doorslaggevend zijn!