kleinzoon Tijn (16), Tineke (80) en kleindochter Eva (12)
kleinzoon Tijn (16), Tineke (80) en kleindochter Eva (12) Foto:

Gedenkwaardige bank voor 80ste verjaardag Tineke van Hout-van den Eerenbeemt

Tekst: Alexander Brutsaert

Lieshout – Het echte levensgevoel op het punt tussen Lieshout en Mariahout, hoe druk je dat uit? Als het aan de familie Van Hout ligt, in de vorm van een houten bank. De bank ziet er misschien normaal uit, maar het symboliseert iets erg kostbaars: het leven.

Tweemaal feest
Tineke van Hout-van den Eerenbeemt werd op 6 juli 2019 tachtig jaar. Dat heeft zij twee keer groots gevierd. Op de dag zelf werd bij Boerderij Goossens in Den Dungen een feest gegeven voor de hele familie. Tineke vierde toen feest op dezelfde plek als haar moeder toen zij tachtig werd, dit had voor haar dus een extra speciale betekenis. Het andere feest vond plaats op 8 september 2019 op Landgoed d'n Heikant in Aarle-Rixtel voor vrienden en kennissen. Ze vond beide partijtjes erg gezellig, niet wetende dat er nog een verrassing zou komen.

Initiatief
De kinderen (Jacco, Ferd, Jolianne en Ilse-Marieke) van mevr. Van Hout kwamen met een mooi cadeau. Jolianne had een voorsprong op dit mooie initiatief, want zij is namelijk al meer dan 25 jaar lid van Natuurmonumenten. Zij wist dat er een herinneringsbank geplaatst kon worden in een bepaald natuurgebied. Ilse-Marieke kwam met het idee voor een bank met gedenkplaatje ter ere van hun ouders, oud-burgemeester Piet van Hout en de tachtig jaar geworden Tineke van Hout-van den Eerenbeemt. De vier kinderen en zeven kleinkinderen zochten naar een verbindingsplek en kwamen uit bij de Citadeldreef achter Molen De Vogelenzang. Dit was voor het monumentenbankje de ideale plek om meerdere redenen. Aan de ene kant is het gebied achter de molen iets nostalgisch. Vroeger wandelde het gezin er namelijk graag (met de hond) en Jolianne kon zelfs herinneren dat haar broers in de Loop zwommen. Anderzijds is het een verbondenheid tussen Lieshout en Mariahout; het is slechts een kwestie van de kant waarnaar je kijkt. "Als je de ene kant bekijkt heb je het zicht op Lieshout en als je omdraait op Mariahout. Mijn ouders waren en zijn erg verbonden met beide dorpen", vertelt Jolianne. Volgens Tineke en Jolianne is een bank ook een plek om bijvoorbeeld bij te komen na een wandeling.

Betekenisvolle bank
Bij de Citadeldreef stond eerst een andere bank. Er werd contact gelegd met de gemeente voor de nieuwe bank van de familie Van Hout. Dat is gelukt en de initiatiefnemers van de bank zijn erg blij met de hulp van de Laarbeekse ambtenaren. De nieuwe bank staat er sinds begin oktober en daarop staat de tekst 'Het leven vieren'. Al is het een verjaardag, de geboortedag van Piet of een huwelijksdag, niets wordt overgeslagen en er wordt zoveel mogelijk gevierd. "Dat is ons motto, we vieren wat er te vieren valt. Dat hebben we altijd al gedaan als familie", vertelt Tineke vol enthousiasme.

De familie Van Hout hoopt dat ze hun warme gevoel ook op anderen kunnen overbrengen met dit gebaar in de vorm van een herinneringsbank.