Laarbeeks Peil

Netwerken, evenementen opzetten en meewerken aan lokale initiatieven: Wij hebben als DeMooiLaarbeekKrant een maatschappelijke functie. Het is belangrijk dat wij ons wortelen in de samenleving. Zo weten we wat onze inwoners willen, hoe onze gemeenschap in elkaar zit en hoe de lijntjes lopen. Daarnaast vinden we het leuk en is het een aangename verrijking op ons werk! We doen dit al vanaf dag 1. Zo zijn we vertegenwoordigd in diverse besturen en hebben we veelvuldig contact met ondernemers, verenigingen, stichtingen, gemeente, ViERBINDEN, et cetera.

Een van die activiteiten is Laarbeeks Peil. Dit is een open politiek café voor de inwoners van Laarbeek. Laarbeeks Peil is ontstaan in samenwerking met gemeente Laarbeek, ondernemersclub VIER en Omroep Kontakt. Samen organiseerden we in aanloop naar de verkiezingen van 2017 een grote debatavond. De conclusie was zowel dat het een succesvolle avond was, als dat inwoners niet alleen tijdens de verkiezingsperiode warm gemaakt zouden moeten worden voor politiek maar ook in die tussenliggende jaren. Politiek gaat namelijk 24/7 door en er gebeurt veel, ook op lokaal niveau.

Begin 2019 is Laarbeeks Peil geboren. Een open politiek café dat door drie neutrale, Laarbeek-brede, maatschappelijke partijen wordt georganiseerd. Het doel? Laarbeekse politieke partijen een podium geven en onderscheidenheid van de partijen bij de inwoners naar boven brengen. Actuele thema's belichten en duidelijk maken hoe elke partij hierover denkt. Kortom: actuele Laarbeekse stof, dat interessant is voor de burger!

In april jongstleden vond de eerste Laarbeeks Peil plaats. Hierbij werden de sportverenigingen betrokken. Hoe staat het ervoor met de subsidie? Hoe zit het met de financiën binnen de club en de privatisering van de accommodatie en het contact met de gemeente? Het werd een boeiende, laagdrempelige avond. We vervolgen deze avond met een nieuwe editie van Laarbeeks Peil om donderdag 28 november. Het thema is dan iets algemener. We zoomen in op thema's uit de begroting, waaronder wonen en leefbaarheid en gezondheidszorg en welzijn. Via TipLaarbeek.nl (een representatief burgerpanel voor Laarbeek) zijn stellingen verstuurd naar ruim 1.000 inwoners van onze gemeente. Met de antwoorden op deze stellingen gaan we in gesprek met de politieke partijen. Hoe denken zij hierover? Zij krijgen van tevoren natuurlijk niet te zien hoe de inwoners erover denken.

Kortom: we maken niet alleen een krant, maar zetten ons op meer vlakken in voor onze gemeenschap, waaronder dus Laarbeeks Peil. Het zou waardevol zijn als jij er ook bij bent! Wil je ook mee antwoord geven op de stellingen? Meld je dan aan via www.tiplaarbeek.nl. Op donderdag 28 november ben je vanaf 19.30 uur welkom bij De Pelgrim in Mariahout. Hopelijk zien we je dan!