Ik kap ermee!

Ik ontmoette Sinterklaas. Pis- en pisnijdig was hij. "Hoe kan ik verdomme mijn werk nog doen in Nederland?", mopperde hij. Ik krijg hier altijd en overal de wind van voren!"

"Het begint al bij de grens. Daar staan mij al -tig actiegroepen op te wachten. De Partij voor de Dieren, die mij verbiedt om op een paard te klimmen. Mafketels die aanmerking maken op de CO2-uitstoot van mijn dieselboot. Blokkeerfriezen. Boeren met kisten vol oerechte Hollandse winterpeen. Anti-pedofielenvereniging, #Metoo … Als ik die allemaal omzeild heb, zijn er nog drie hordes te nemen. De anti-drugsbrigade van de politie. Die doorzoekt onze voorraad pepernoten. Heel pietluttig, noot voor noot. De FIOD, die ons verdenkt van witwaspraktijken. Hoe komen die Zwarte Pieten anders zo wit? Uren, dagen staan we aan de grens te wachten. We staan daar compleet voor Piet met de korte achternaam. Ondertussen moeten Nederlandse kindertjes wachten. Er moet nog één laatste horde genomen worden. Het IND onderzoekt of er asielzoekers tussen de Pieten zitten. Vorig jaar hebben ze, drie van mijn Pieten, volkomen onterecht, opgesloten!"

"Nee", zo besluit Sinterklaas, "Geen hartelijk welkom. Geen Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht want we zitten allemaal even recht! Terwijl jullie dondersgoed weten hoe het wèl moet. Drie weken later, met z'n allen, heel schijnheilig, 'Nu zijt wellekome" kwelen. Dat weer wel hè!"

"Eenmaal over de grens, gaat het toch van een leien dakje?", zo probeer ik de woordenstroom van Sint te onderbreken. "Breek me de bek niet open", gromt de Sint. "Probeer zelf maar eens met zo'n zware zak over die gladde zonnepanelen naar boven te klunen! Dat zou zelfs die blokkeerfriezen niet lukken. Geen doen voor mijn Pieten. Die zwarten, die ik vroeger had, waren daar handiger in."

Sinterklaas is ook niet tevreden over de kindertjes. "Een roze cadeautje in de schoorsteen omdat de blauwe op zijn? Wat ze dan naar boven schreeuwen? Ook volwassenen trouwens. Dat wil je niet weten. Daar lusten de honden geen brood van! "

"Ik ben er helemaal klaar mee,", dreigt de Sint. "Als dat zo doorgaat, weet je wat ik dan doe…?"

Ik kap ermee!